Почетна > Србија
Србија

Отворени Балкан није алтернатива ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Охриду, где учествује на Самиту “Отвореног Балкана”, да та иницијатива није алтернатива европским интеграцијама, али да не види разлог зашто земље региона не би ближе сарађивале, ако им то доноси корист.
Фото: Танјуг/Vlada Republike Severne Makedonije

Одговарајући на питање новинара да ли је “Отворени Балкан” алтернатива европским интеграцијама, Вучић је рекао да то нема никакве везе са тим.

Истакао је и да је он најгласнији заговорник да ЕУ отпочне преговоре са Северном Македонијом и Албанбијом, да се за то залаже на сваком месту, и да не само да са тим нема проблем, већ напротив, сматра да је то страшно важно за Скопље, Тирану и грађане те две земље.

“Али, ми не кажемо да ће ово што ми радимо донети више добробити, али добробит сигуно доноси, свима. То није замена за ЕУ, то је посебна иницијатива која доноси сарадњу народа и држава овде”, рекао је Вучић.

Приметио је и да постоји та потреба код нас да нам је увек наше грожђе кисело, а туђе слађе, и да је све друго, са стране, много боље, од неке наше иницијативе и онога што себи можемо да понудимо.

“Са тим нисам сагласан. Ово је изванредна иницијатива, у интересу грађана, од ње имамо само корист и нико не може да каже ништа против тога”, рекао је Вучић.

На питање како протуматичи информацију да је на Охриду и амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, уз подсећање да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, којем је онемогућено да посети Србију, рекао да “Запад од отвореног прави затворени Балкан”, Вучић је рекао да је “Отворени Балкан” важна иницијатива, која припада земљама и народима одавде, а ко год је подржава – хвала му, и “добродошли у клуб”.

“Али, немојте да потцењујете нашу одлуку и жељу да се ми зближавамо и сарађујемо, ако је то од интереса за нас”, рекао је Вучић и указао да бројке о економској сарадњи Србије, Северне Македоније и Албаније, расту, што значи да неки људи од тога живе, да могу породице да прехране.

“Да не причам о размени пољопривредних производа, индустријских производа, услуга. То је за нас важно. Хвала свима из света који брину, који желе добро иницијативи, али то је наша иницијатива, наших народа, и на то сам поносан. То је нешто што нама припада”, рекао је Вучић.

Vučić: Dovoljno smo zreli da razgovaramo i sami

Преузмите андроид апликацију.