Почетна > Србија
Србија

Петковић: 3.000 дана без ЗСО – одговорност Приштине, али и Брисела

Данас се навршава тачно 3.000 дана како је потписан Бриселски споразум и 3.000 дана како Приштина није формирала Заједницу српских општина и крши све споразуме у оквиру дијалога, али и 3.000 дана борбе Београда и инсистирања на дијалогу и имплементацији постигнутих споразума, изјавио је у Бриселу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„То што сам данас у Бриселу, баш на тих 3.000 дана, говори не само о одговорности Приштине, већ и одговорности Брисела, који је гарант испуњења свих споразума од 2013. године“, рекао је Петковић Тањугу уочи сутрашње рунде разговора на техничком нивоу.

Општина Ђаковица тужи Гашићеву због стана.

Петар Петковић саопштио је да је општина Ђаковица покренула против Драгице Гашић парнични поступак због наводне узурпације стана.

Он је то објавио на свом Твитеру и додао да је Канцеларија већ ангажовала адвоката који ће помоћи Гашићевој.

Зна се чије је културно наслеђе на КиМ – српско.

Петковић истакао је да се зна чије је културно наслеђе на Косову и Метохији – српско, државе Србије и СПЦ.

Петковић је за Тањуг, коментаришући подршку премијера Нафталија Бенета на писмо Куртија лидерима 56 земаља о ставовима Косова о културном наслеђу и изјаву Бенета да ће Израел бити срећан да помогне Куртију у заштити споменика од “универзалне културне вредности“, као и у помоћи у њиховом претварању у туристичку дестинацију , рекао да је свакако српско културно наслеђе цивилизацијско наслеђе.

Да смо хтели ЗСО као НВО сами би је формирали.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију истакао је у Бриселу да Србија неће да Заједница српских општина (ЗСО) буде невладина организација, већ оно што је договорено и на шта су се стране обавезале, а то је ЗСО са јасним овлашћењима, циљевима, заједница која омогућава колективна права Срба на КиМ.

Петковић је, на питање да прокоментарише изјаву заменика помоћника америчког државног секретара и специјалног изасланика за Западни Балкан Метјуа Палмера да је важна примена ЗСО, али по косовском уставу, нагласио да је важно да се разуме да у Брисел званичници Србије долазе да преговарају зато што не признају такозвано Косово, и њихов устав.