Научници су пратили 171.000 средовечних учесника у Великој Британији од 2009. до 2018. како би видели колика је вероватноћа да ће умрети у периоду од девет година.
Истраживачи су открили да одрасли који уживају у кафи имају једну трећину мање шансе да умру млади. Између једне и по и три и по шољице дневно, уз супену кашику шећера, ризик од умирања смањен је за 29 до 31 одсто, док је свака количина незаслађене црне кафе смањила ризик за између 16 и 21 одсто.
Студија показала да одрасли који пију умерене количине кафе са шећером дневно имају око 30 одсто мање шансе да умру из било ког разлога од оних који нису пили кафу.
Људи који редовно пију кафу суочавају се са мањим ризиком од развоја рака или срчаних обољења, док су инстант, млевене и безкофеинске верзије повезане са мањим ризиком од смрти, открили су истраживачи.
Претходна истраживања су повезивала конзумацију кафе са нижим стопама дијабетеса типа 2, Алцхајмерове и Паркинсонове болести, као и болести јетре.
Зрна кафе су пуна антиоксиданата који помажу организму у борби против штетних хемикалија и лоших ћелија.
Међутим, ни са кафом не треба претерати. Испијање више од четири и по шољице заслађене кафе сваког дана или конзумирање додатног млека и шећера у пићима напољу – може смањити корист.
Šest stvari koje će se dogoditi ako prestanete da jedete sir
Преузмите андроид апликацију.