Почетна > Бизнис
Бизнис

Сви да поднесу део терета кризе да би опстала производња

Директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић изјавио је за Тањуг да очекује да се са државом и синдикатима постигне договор како да се превазиђу проблеми које ће у пословању да произведу раст цене енергената и инфлација.
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos

„Ако би цена гаса била 340 долара за 1.000 метара кубних, као што се најављује, то би било идеално, али треба сачекати да видимо шта ће бити крајни договор и мислим да ће она на зиму свакако бити већа“, рекао је Дробњаковић.

Он каже да послодавци страхују и од повећјања цена струје, која утиче на трошкове производње и цену производа.

„Узмимо да предузеће троши милион динара на струју, ако она оде за 50 одсто горе, то је 1,5 милион и имаш две могућности, или да отпушташ раднике или да поскупиш цену финалног производа, који онда нико неће хтети да купи. Ми из Уније ћемо покушати да на основу наших сугестија нађемо неки предлог баланса, како да то нико не осети. Да не буде отпуштања радника, јер шта значи послодавцу ако отпусти радника, ко ће да му прави финални производ?“, рекао је Дробњаковић.

Каже да очекује притисак синдиката за повећање зарада због инфлације и да се синдикати понашају као да је најиделанија ситуација у земљи.

„У реду, инфлација је “појела“ повећање минималне цене рада од прошле године која је порасла са 165 на 201 динар по сату, али битно је да опстане произодна, да људи остану на својим радним местима. Нека прође неко време па да видимо, мада се плашим да ће то трајати следећих

пет-шест година“, оценио је Дробњаковић.

Он сматра да послодавци, синдикати и држава треба да покушају да нађу компромис ради очувања производње и радних места и најављује да се од државе поново очкује помоћ.

Бићемо безобразни, опет ћемо тражити неке субвенције за послодавце и запослене, као што су була она три “минималца“. Јесте да је отишло 8,3 милијарди евра за подршку, али држава мора да стане иза свих“, сматра директор Уније полосаваца Србије.

Švajcarska diže cene hotela, ostaje bez ruskih posetilaca

Преузмите андроид апликацију.