Почетна > Бизнис
Бизнис

Помак у преговорима, радници Фијата одлажу протесте

Представници синдиката и радника Фијата пренели су новинарима, после двосатног састанка са премијерком Аном Брнабић у Влади, да је дошло до помака у разговорима, јер ће сви који оду у иностранство да раде у другим Фијатовим фабрикама имати гарантован посао на будућој линији за производњу електричног модела у Крагујевцу.
Фото: Unsplash/plhrmnn

Очекују да премијерка настави разговоре са Стелантисом о висини отпремнина и да почетком недеље дође у Крагујевац.

Навели су да је 500 радника вишак, али да је на састанку, према њиховим речима, договорен мораторијум односно прекид разговора руководства Фијата око вишка запослелних до 20. јуна.

Представници запослених рекли су да су свесни да су преговори тешки и да ће за сада одложити протесте.

Председник Самосталног синдиката Фијата у Крагујевцу Саша Ђорђевић рекао је да је остварен напредак у преговорима.

„Свим колегама које добровољно оду у иностранство да раде компанија гарантује да ће по повратку у матичну компанију радити на новој електричној платформи која се буде инсталирала”, рекао је он.

Додао је да су синдикати дали предлоге за побољшање социјалног програма који се нуди вишку запослених.

„Очекујемо да премијерка и Влада Србије то наредних дана испреговарају са компанијом”, рекао је он, јавља Танјуг.

Потпредседник синдиката Независност у Фијату Игор Анђић разговор је оценио као конструктиван, јер „има воље од државе да се проблем реши”.

„Пренели смо премијерки да је главни проблем одлазак на две године у иностранство што нико не може да прихвати. Настављамо преговоре. Дали смо неке идеје за решење. Очекујемо да држава и Стелантис изађу са конкретним решењима у писаној форми да се не би играли глувих телефона”, рекао је он.

Председник синдиката Фијат пластике Зоран Миљковић оценио је да су направљени одређени помаци по неким питањима, а да их у некима није било и да је далеко од коначног решења.

„Влада Србије ће да настави хитно преговоре са Стелантисом. Премијерка је обећала да ће вероватно следеће недеље доћи у Крагујевац. Најбитније је да што мање људи остане без посла, а ти који буду остали без посла да добију неке отпремнине које су достојанствене”, рекао је он.

Pančevački Minel kompleks ponuđen za 38 miliona dinara

Преузмите андроид апликацију.