Почетна > Србија
Србија

Чадеж: Стратешка питања привреде приоритет и у кризама

Србија постаје подручје економског интереса у области ланаца добављача за аутомобилску индустрију, иновације и технологије. Изјавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж на скупу МСП100 Експо у Крагујевцу.
привреда
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

“Одговор малих и средњих предузећа на глобалну непредвидивост у условима криза и шанса за даљи развој јесу коришћење компаративних предности. Прилагодљивости и способности да се брзо реагује и снажније укључивање у ланце добављача у области аутомобилске индустрије, иновација и технологија. Где постајемо подручје економског интереса“, указао је Чадеж.

Учествујући на панелу „Како до МСП500 у 2030: Покретање Иницијатива”, Чадеж је рекао да је велика шанса за развој домаћих фирми тежња великих светских компанија да локализују и скрате ланце добављача. Због актуелних логистичких проблема, саопштила је ПКС.

“За велики дан добављача, пре свега за аутомобилску индустрију, који ПКС у сарадњи са немачким партнерима организује у септембру, невероватан је одзив великих компанија. Које ће тражити нове партнере“, истакао је Чадеж.

Чадеж је указао да су у последњих неколико месеци иницијативе и дијалози са доносиоцима одлука углавном били везани за хитне ситуације. Као и изазове како да се реши нека тренутна ситуација – било да је то питање снабдевања шећером, или производња пелета.

“Проблем је што у условима ковид кризе, а сада украјинске кризе, све мање планирамо, размишљамо и утичемо на стратегију на средњи и дужи рок. Све чешће гасимо пожаре и доносимо краткорочна решења“, рекеао је председник ПКС.

Vlada: Odlični rezultati mera podsticaja zapošljavanja mladih

 

Преузмите андроид апликацију.