Ово је рецепт за све оне који сматрају да је кување пасуља баук и да само искусни кувари умеју да зготове овакво јело. Истина је да пасуљ спада у групу лаких јела за кување.Међутим, уколико немате кулинарског искуства и не знате да га спремате, прочитајте овај рецепт.
Састојци:
- 2 шоље пасуља
- 3 шоље воде за наливање пасуља
- 8 шоља воде или супе од поврћа
- 2 кашике уља или масти
- 1 већи сецкани црни лук
- 3 уситњена чена белог лука
- 1 исецкана црвена паприка
- 1 сецкани парадајз
- 1 шаргарепа исечена на колутове
- 1 кашика сецканог першуна
- љута папричица по жељи
- 2 листа ловора
- со, вегета и бибер по укусу
- 1 кашика масти или уља за запршку
- 1 кашика брашна
- 1 кашика алеве паприке
Припрема:
Очистите, оперите и затим потопите пасуљ у хладну воду и оставите га да у води преноћи. Ујутру пасуљ процедите, исперите хладном водом и оцедите.
У експрес лонцу на загрејаном уљу или масти продинстајте црни лук док не омекша, а затим додајте сецкану шаргарепу, црвену паприку, ситно сецкан парадајз, ситно сецкану љуту папричицу, першун, промешајте и кратко наставите динстање минута или два. Додајте уситњени бели лук, лист ловора, доспите супу или воду и све добро промешајте. Затворите експрес лонац и кувајте пасуљ 30-40 минута након што лонац пропишти.
Пустите да притисак у лонцу сам опадне, а потом пажљиво отворите лонац. Зачините пасуљ по укусу. Када је пасуљ готов, припремите запршку. У тигању загрејте уље или маст и пажљиво на тихој ватри уз стално мешање додајте брашно и алеву паприку. Промешајте запршку да се састојци сједине.
Уз стално мешање готову запршку додајте пасуљу. Оставите лонац отворен и пустите да се пасуљ још 10-так минута укрчка и згусне. Пре сервирања уклоните лист ловора. Послужите пасуљ уз сомун, купус салату, купус рибанац или свеж млади лук.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.