Почетна > Бизнис
Бизнис

Британске електране на угаљ остају у функцији и идуће зиме

Британска влада је саопштила данас да ће неке електране на угаљ, које је требало да буду затворене касније ове године, можда морати да остану отворене како би се обезбедило снабдевање електрчном енергијом идуће зиме.
Фото: Pixabay/stevepb

Земље широм Европе праве планове за ванредне ситуације у случају да дође до великих поремећаја с испорукама руског гаса након напада Москве на Украјину, при чему у укупном европском увозу гаса Русија има удео од око 40 посто.

„У светлу нелегалне инвазије Русије на Украјину, сасвим је оправдано да истражимо широк спектар опција за даље јачање наше енергетске безбедности и домаће понуде“, навео је портпарол владе у Лондону у саопштењу, извештава Ројтерс.

Британија добија око 50 процената своје електричне енергије из електрана на гас. Иако Русија учествује само са око 4,0 процента у покривању британских потреба за гасом, евентуални већи поремећај у снабдевању би утицао на цене у Европи и отежао Британији да обезбеди гас од других добављача.

„Мада понуда гаса не мањка, можда ћемо морати да ставимо на располагање наше преостале електране на угаљ како бисмо обезбедили додатну резервну струју следеће зиме уколико буде потребно“, додоа је владин портпарол.

Na samitu EU se neće odlučivati o ograničenju cene gasa

Преузмите андроид апликацију.