Почетна > Свет
Свет

Десет бечких музеја и 17 одрживих циљева

Након успешног експеримента спроведеног 2021. године „Аустријски национални комитет међународног савета музеја“ (ICOM Аустрија) и бечка иницијатива „Еко бизнис Вин“ (OekoBusiness Wien) покренули су културну понуду „10 х 17“: десет бечких музеја позабавиће се са 17 одрживих циљева Уједињених нација, дајући тиме свој допринос друштвеним променама.
Фото: Unsplash/Jeremy Bezanger

Почетком маја на скупу у главном граду Аустрије представници десет бечких музеја су одабрали по два одржива циља којим ће се у наредном периоду интензивно бавити.

Музеј катедрале Св. Стефана, Музеј историје Аустрије, Јеврејски музеј Града Беча, Кућа уметности Беча, Музеј Хундервасер, Музеј примењене уметности (МАК), Музејски кварт у Бечу, Музеј Зигмунда Фројда, Етнографски музеј Беч и Музеј Беча, као и Удружење ликовних уметника Бечке сецесије разрадиће конкретне пројекте а завршна недеља је планирана за јесен 2022. године.

„17 одрживих циљева представљају позив, како на индивидуалном тако и на институционалном нивоу да се да допринос одрживом развоју наше планете. Наша нова понуда ´10 х 17` треба да покаже шта музеји могу да допринесу у смислу постизања одрживих циљева и шта ми од уметности и културе можемо да научимо у смислу промене ка одрживом друштву“, објаснио је програмски менаџер иницијативе „Еко бизнис Вин“, Томас Хрушка.

„17 одрживих циљева Уједињених нација“ (Sustainable Development Goals – SDGs) представљају глобални план да се до 2030. године подстиче одрживи мир и благостање у сврху заштите наше планете. Од 2016. године државе раде на томе да уз помоћ тог плана смање сиромаштво и неједнакост.

Притом је важно укључити потребе и приоритете најслабијих група становништва и земаља.

Председница „ICOM Аустрија“, Бетина Лајдл, наглашава важну улогу музеја за друштвене промене:

„Имајући у виду велике тренутне кризе и њихове последице и на област културе, њихов допринос и улога за одрживу друштвену трансформацију утолико је значајнија. Музеји и институције уметности су важни актери са великим деловањем и носећом улогом у креирању и развоју нашег друштва. Пројекат `10 х 17` показује да су музеји и галерије свесни ове одговорности.“

 

Преузмите андроид апликацију.