Почетна > Бизнис
Бизнис

Вучић: Нема фиксне цене гаса, рачуна се по најповољнијој формули

Председник Србије Александар Вучић појаснио је данас да не постоји фиксна цена за гас по метру кубном, већ нафтна и ТТФ (берзанска) формула по којој се рачуна јер зависи од других енергената и сировина и истакао да је Србија од Русије добила 100 одсто нафтну формулу по којој ће плаћати, што омогућава најбољу цену.
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

„Имате нафтну формулу – на основу цене нафте се прави цена гаса, када је нафта била 81, 82 долара тада је гас по метру кубном био 270 долара, данас је нафта 120, а гас није много скупљи, свега 340 долара. То је никаква цена, када кажем никаква, мислим мала цена“, казао је Вучић након обиласка Складишта републичке дирекције за робне резерве, а одговарајући на питања новинара.

Навео је да је у овом тренутку цена гаса на берзи 960 долара указујући да је лети увек нижа цена јер се гас користи у мањим количинама, а да се очекује да ће на зиму да скочи и на 3.500 долара.

Како каже, пре разговора са председником Русије Владимиром Путином „плашили су се“ да ће добити формулу 70 одсто ТТФ, 30 нафтну, док су наоптимистичније прогнозе биле да добијемо 80 – 20 за нафтну формулу.

„А ми смо добили оно што је много боље од тога, то је 100 одсто нафтна формула, што је најубедљивије најбоља цена, јер 80 одсто нафтна 20 ТТФ цена је 545 долара, чак смо се томе надали. Добили смо добру цену, остаје нам да видимо за додатне количине. Председник Путин ми је рекао да уколико било шта будем сматрао за потребним могу поново да позовем“, навео је председник.

Како додаје, у зимским месецима, када је цена нафте већа, цена гаса за Србију ће бити од 310 до 408 долара по 1.000 кубних метара што је, оцењује, заиста убедљиво најбоља цена, која ће се односити на 2,2 милијарде кубних метара гаса.

„Нама је потребно још 800 милиона кубних метара гаса, остаје да се разговара око цене за тих 800 милиона кубних метара. Само је непознаница тај један део цене за ту количину, јер још увек не знамо колику ћемо количину да уговоримо“, каже и додаје да током зиме, када су цене веће и када ће гас на берзи бити 3.500 долара можда чак и на 4.000 и 5.000, ми ћемо добијати по 340, 350 долара, ако је цена нафте 120.

Истиче и да ако се не покрију све количине, неће чекати зиму, него ће ићи са куповином раније када је 800 долара да би напунили складишта и да може да се повлачи из складишта током зиме.

„Велики посао смо данас завршили, велику ствар за Србију урадили и са већом сигурношћу, ја који сам изузетно опрезан, уверен сам у стабилност и опстанак наше привреде и сигурност за све наше грађане данас много више него што сам био јуче“, поручио је председник.

Posao za deo radnika Fijata u novoj Nemačkoj kompaniji u Kragujevcu

 

Преузмите андроид апликацију.