Почетна > Свет
Свет

Шта је вековима скривено унутар пирамида које су градиле древне Маје?

Пирамиде својим изгледом не престају да интригирају, међутим археолози сада откривају које артефакте најчешће проналазе у древним грађевинама које су градиле Маје.
Фото: Unsplash/Marv Watson

Широм Мезоамерике, древни народ Маја изградио је на стотине добро познатих и документованих пирамида у периоду од 1 000. године пне, до 1 500. године не.

Њихов спољни изглед и начини градње деценијама су детаљно испитивани – али шта се тачно налазило у њима?

Често преправљане матрушке

Археолози који се баве испитивањима пирамида које су саградиле Маје, наводе да су унутар зидова пирамида налазили необичне конструкције које формом подсећају на матрушке – унутар веће пирамиде пронашли би остатке мање.Као најпознатији пример ове праксе приликом градње, наводи се пирамида Ел Кастиља уЧичен Ици.

Професор са Универзитета у Мексику Андрес Техеро-Андраде објашњава ову необичну појаву чињеницом да Маје приликом насељавања претходно напуштених насеља нису уништавале већ постојеће структуре, већ су градиле нове пирамиде изнад старијих.Ова пракса није била својствена само Мајама, већ је забележена и код других цивилизација.

Денис Арготе, истраживач са Националног института за антропологију и историју у Мексику, додаје да је постојала и још једна варијација која је подразумевалаизградњу храма на врху старије верзије пирамиде. Према његовим речима, ово није била неуобичајена пракса у пред-колумбовском добу, и додаје да су многе грађевине током векова дозиђиване, преправљане или поново грађене након неког немилог догађаја.

Сврха открива садржај

Маје су одређене пирамиде користилиу ритуалне праксе, док су друге служиле као гробнице у којима су сахрањивани владари или чланови вишег сталежа.Од предмета који су потхрањивани заједно са покојником на његовом путу у загробни живот, археолози су најчешће проналазили маске и перле од жада, сечива сачињена од опсидијана, као и ражине бодље – које су сматране симболом самопожртвовања.

Аутор Мајкл Кук, у својој књизи која се бави Мајама објашњава да је овај древни народ ражине бодље „провлачио“ кроз уши, образе, усне, језик и пенис. Потом би проливеном крвљу премазивали своје идоле.

Посебну вредност за њих су такође имали и предмети од жада. Маје овај зелени полудраги камен нису цениле само због своје драгоцености и лепоте, већ и због симболике који је овај камен имао за њих.Како студија из 2005. године наводи, они су га повезивали са кукурузом, владавином и ветром. Стога, не чуди чињеница да је он био неизоставни део погребних обреда, ритуалних призивања богова и предака.

Натписи и календари

Још један скуп налаза заузима посебно место у процесу проучавања њихових пирамида: календари и натписи. На пример, пирамида на месту Сан Бартоло, у северној Гватемали, садржи фрагмент за који научници претпостављају да јенајранији пример календара код Маја, старији више од 2 000 година.

Још један од артефаката вредан помена је и масивни натпис који садржи више од 2 000 знакова које су Маје користиле. Налаз је нађен на степеништу пирамиде у Копану, која се налази у Хондурасу. Маје су користиле систем писања који је понекад називан „мајанским хијероглифом“ које научници могу да читају.

Налази артефаката унутар пирамида представљају драгоцен извор података за проучавање њиховог богатог друштвеног и културног живота. Предмети проткани симболима ове древне цивилизације, мајанским писмом и аутентичношћу, говоре приче о величанственом народу Маја који је временом нестао.

Jermakov: Rusija nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja

Преузмите андроид апликацију.