Једном када направите савршено тврдо кувано јаје, вероватно ћете желети да га додате у сваки оброк.
Може бити доручак у покрету, део сендвича, салата, помфрит… Тврдо кувана јаја су одлична током целе године, али су најпопуларнија у пролеће.
Али пре него што кренете да уживате у тврдо куваним јајима, хајде да одговоримо на старо питање:
Kолико дуго су кувана јаја безбедна за јело?
Најбоље је држати тврдо кувана јаја у фрижидеру. Ако су још увек у љусци, остаће укусна недељу дана након што су кувана. Ољуштена јаја треба јести истог дана. Нико не препоручује замрзавање тврдо куваних јаја, било у љусци или без њих. Саветује се да тврдо кувана јаја, као и сва друга конзервирана храна, било кувана или не, не треба да се остављају на температурама између 4 и 60 степени Целзијуса дуже од два сата.
То је зато што је то температурни опсег у којем опасне бактерије најбрже расту. А ако температура пређе 32 степена Целзијуса, а ви, на пример, спремате роштиљ, кварљиву храну треба бацити већ после сат времена.
Како препознати покварено тврдо кувано јаје?
Врло једноставно – према мирису. Покварена тврдо кувана јаја обично јако миришу на сумпор, што се такође описује као мирис покварених јаја. Ако нисте сигурни да ли је јаје стајало предуго, само га баците. Није вредно ризика.
Преузмите андроид апликацију.