Почетна > Србија
Србија

Координаторка УН: Не очекујемо несташице хране у Србији

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб изјавила је данас да се у Србији не очекују велике несташице хране јер је она самодовољна земља кад је реч о производњи и снабдевању храном, као и да највећу претњу ове године представља суша.
Фото: Pexels/Alex Does Pictures

„Ако говоримо о Србији, највећу претњу ове године, поред цене, ђубрива, представља суша“, рекла је Жакоб за РТС.

Она је упозорила да ће наредне зиме бити несташица хране и пораста броја гладних.

„У Србији не очекујемо велике несташице хране, јер је Србија самодовољна земља кад је реч о производњи и снабдевању храном“, истакла је Жакоб.

Она је објаснила да системи хране у свету трпе притисак у последње две године и да то није само због рата у Украјини већ и због ковида, као и због последица климатских промена.

Истина је, каже, да је ово незабележени пораст цена хране и бележе се прве несташице које се разликује од региона до региона, а у Северној Африци ће следеће зиме бити великих несташица житарица.

„Биће несташица наредне зиме, али ће се разликовати од делова света. У целом свету тренутно је око 10 посто популације, око 800 милиона људи у ризика од глади. Ако цене енергената наставе да расту, очекујемо додатних десет до 15 милиона гладних људи у свету“, упозорила је Жакобова.

Томе додаје и повећање од 10 до 15 посто људи, који још нису гладни, али су у ризику да буду. Међу њима су најугроженија деца, али и жене. Жене су десет пута више угроженије у односу према мушкарцима, док су деца од самог рођења угрожена и то је питање које УН највише брине.

Кад је реч о проблему глади и потхрањености, Жакоб је, између осталог, рекла да у Европи и Србији постоји смањење потхрањености, али у одређеним заједницама се бележи пораст гојазности.

„Постоје мала деца и део популације који су због лоше исхране гојазни“, рекла је координаторка УН.

Sutra promena vremena – svežije i mestimično sa kišom

Преузмите андроид апликацију.