Почетна > Бизнис
Бизнис

Ниш спреман за увођење авио-линије до Шарм ел Шеика

Директор предузећа Аеродроми Србије Михајло Здравковић изјавио је да је нишки аеродром спреман за прихват нових летова, посебно до Шарм ел Шеика и додао да ће египатски авио-превозник у том правцу убрзо направити и прве формалне кораке.
Фото: Unsplash/Markus Winkler

„Ако се све буде одвијало како треба, реално је очекивати да Ниш директну авио-линију до Шарм ел Шеика добије наредне године“, рекао је Здравковић за Танјуг након разговора са египатским званичницима – министром за цивилно ваздухопловство и директором Ер Каира, а које је оценио као веома позитивне.

Египатски званичници су, како каже, потврдили заинтересованост за успостављање авио-линије Ниш – Шарм ел Шеик.

„Сада је неопходно да се ваздухопловне власти двеју земаља састану и договоре о евентуалном проширењу сарадње, дефинисане билатералним споразумом“, навео је Здравковић.

Додао је да се сада очекује да египатске власти поднесу и формални захтев како би добили неопходне дозволе.

„Формални захтев ће поднети у најкраћем року, навешће какву фреквенцију желе, да ли током целе године или само у летњем периоду и на основу тога ће надлежне институције одлучивати даље“, рекао је и додао да ће након тога уследити мохућност успостављања редовне или чартер линије.

Египатски званичници желе да повећају број операција према Србији, које ће доводити туристе у овај азијски део Египта, који није само светски позната туристичка дестинација већ и велики конгресни центар у којем и УН организују скупове, рекао је Здравковић и подсетио да је Ниш ове године први пут добио директну везу са Египтом, чартер до Хургаде.

Здравковић је био део делегације Града Ниша, која је претходних дана имала бројне састанке са представницима Јужног Синаја, на којима су представљали потенцијале региона у области туризма, културе, образовања, науке и технологије.

Градоначелница Драгана Сотировски и гувернер Јужног Синаја Халед Фуда, који је међу најтуцијајнијим политичким личностима Египта и домаћин српској делегацији, потписали су Споразум о сарадњи и братимљењу два града.

Сотировски је раније, након потписивана споразума, рекла за Танјуг да је египатска страна врло заинтересована за сарадњу са нашим научно-технолошким парком, за изградњу смарт ситија у Шарм ел Шеику, као и за могућност студирања на Медицинском факултету у Нишу.

Додала је да је нашој страни, као што је и египатским званичницима жеља да у Египат долазе туристи из Србије, циљ да што више Египћана посети Србију и да им откријемо Ниш, као што је то учињено и са Тунишанима.

Организатори боравка делегације из Ниша, гувернорат Јужног Синаја и амбасада Египта у Београду, оцењују да је посета коју су, иначе, пратиле бројне ТВ екипе из Каира, прилика да се Србија и њени потенцијали промовишу и ван афричког дела Египта.

У Египту је боравила делагација коју је чинила градоначелница Ниша са сарадницима, директори Аеродрома Србије и Научно-технолошког парка и Канцеларије за локални економски развој.

Такође, ту су и привредници из Ниша, директор и председник парламента Регионалне привредне коморе, као и представници туристичких агенција и организација Ниша и Сокобање.

Египатски званичници подсећају да Шарм ел Шеик није само монденска дестинација која привлачи туристе из читавог света током 365 дана, јер су пливање или роњење на коралним плажама или у природним акваријумима пуним задивљујуће тропске флоре и фауне, јединствен доживљај.

Он је и историја и традиција, а Јужни Синај на којем се налази, као и манастир Свете Катарине, један од најстаријих на свету. Подигнут на библијском месту које је посећивао и Свети Сава, сведочанство о вишевековни везама српског и египатског народа.

Здравковић додаје да су спремни за ширење мреже дестинација и подсећа да грађани из Ниша већ могу директно да лете до Келна, Франкфурта, Љубљане, Истанбула и Београда националном авио-компанијом.

Од 15. јуна ка Тивту и Атини, а од краја месеца чартерима до Алање, Анталије и Хургаде.

Виз ер спаја Ниш и Малме, Дортмунд, Меминген, Базел Милуз, Беч, а Рајанер Стокхолм Арланда, Милано Бергамо, Малту и Беч.

Ниш ће од 1. јуна бити повезан са Крфом, рекао је Здравковић, директор Аеродроми Србија, чији је план да преузме управљање над свим малим аеродрмима у власништву Републике Србије како би држава улагала у инфраструктуру, а аеро-клубови у школовање и опрему.

Подсетио је да је у Србији регистовано више од 30 аеродрома, али да нису сви у власништву државе, те да је предузеће на чијем је челу основано 2016, као и да је прави облик добило 2019. отварањем аеродрома Морава.

Ambasador Egipta: Pregovaramo o uvozu pšenice iz Srbije, važi za najkvalitetniju u svetu

Преузмите андроид апликацију.