Почетна > Бизнис
Бизнис

Кристин Лагард: „Криптовалуте не вреде ништа“

Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард сматра да криптовалуте не вреде „ни динара“.
Фото: Танјуг/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

„Моја веома скромна процена је да то ништа не вреди“, рекла је Лагардова о криптовалутама у интервјуу за холандску емисију „Цоллеге Тоур“ која је емитована у недељу, преноси ЦНБЦ.

„То се не заснива ни на чему“, додала је она. „Не постоји ни основна имовина која би деловала као сидро сигурности.“

Лагардова је позвала креаторе глобалне политике да уведу правила како би заштитили неискусне инвеститоре који улажу у дигиталну имовину. Криптовалуте, посебно биткоин, ове године је изгубио више од половине своје рекордних вредности у новембру 2021.

„Забринута сам за оне људе који мисле да их на крају чека награда, који немају разумевања за ризике, који ће све то изгубити и који ће бити страшно разочарани, због чега верујем да то треба регулисати“, рекла је Лагардова.

Скептицизам бивше шефица Међународног монетарног фонда према криптовалутама није нов. Она је раније изразила забринутост због утицаја дигиталних валута на животну средину, као и њихове потенцијалне употребе у прању новца и избегавању санкција, преноси Бонитет.

Њени најновији коментари стижу у време појачаног испитивања крипто тржишта док регулатори реагују на последице колапса терраУСД-а, контроверзног такозваног стабилцоина који је требало да увек вреди 1 долар, пише ЦНБЦ.

Неколико централних банака ради на сопственим виртуелним алтернативама готовини као одговор на брзи раст дигиталних валута – ЕЦБ је једна од њих. Дигитални евро би се „у великој мери разликовао“ од приватних криптовалута, рекла је Лагардова.

Лагардова одбацила спекулације да Еврозона иде ка рецесији

Председница Европске централне банке Кристин Лагард одбацила је данас спекулације да еврозона иде ка рецесији.

„У овом тренутку не видимо рецесију у Еврозони. Не разматрамо то као најниже полазиште у нашим сценаријима“, рекла је Лагардова за тв „Блумберг“ на Светском економском форуму у Давосу.

Она је набројала „најнжу стопу“ незапосленост у зони јединствене валуте, велику штедњу домаћинстава и изгледе за снажну летњу сезону туристичке индустрије као силе које ће ублажити негативне утицаје рата у Украјини и растуће инфлације.

Евро је након емитовања њене изјаве неутралисао пад према америчком долару забележен на раном трговањуи и достигао највиши ниво од 1,0724 долара, а ојачао је и у односу на друге валуте, укључујући швајцарски франак и британску фунту, преноси њујоршка агенција.

Лагардова је у понедељак изнела своју визију наредних корака ЕЦБ-а у блогу објављеном на веб сајту централне банке еврозоне, најављујући да ће до краја трећег квартала банка вероватно напустити политику негативних камата и повећати стопе.

Прво повећање каматне стопе требало би да се догоди у јулу, навела је она.

Лагардова је одбила да каже да ли ЕЦБ можда размишља о повећању камате за 50 базних поена, наводи „Блумберг“.

Davos: Sastanak lidera u pozadini velike inflacije

Преузмите андроид апликацију.