Почетна > Свет
Свет

Црна Гора под притиском због уговора са САД

Влада Црне Горе саопштила је да је потребно наставити активности на основу обострано прихватљивог модела како би се пронашле најприкладније административне процедуре за укидање билатералног споразума са САД о имунитету.
Фото: Unsplash/Jonathan_Simcoe

То је наведено у Информацији о стању приступних преговора са ЕУ, која је усвојена на последњој седници Владе, у делу документа о поглављу 31, које се односи на спољну и безбедносну политику.

Црна Гора је са Сједињеним Америчким Државама у мају, 2007. године, потписала Споразум о статусу снага (СОФА), којим је регулисан привремени боравак америчких војника на црногорској територији.

Споразум су 1. маја у Вашингтону потписали тадашњи амерички државни секретар Кондолиза Рајс и црногорски председник Филип Вујановић.

Међутим, Европска унија (ЕУ) је одмах критиковала потписивање таквог уговора о неизручивању америчких и црногорских држављана Међународном кривичном суду (МКС), наводећи да је у супротности са упутствима Брисела.

Европска комисија (ЕК) је у својим извештајима о напретку Црне Горе тј. напретку у придруживању ЕУ истицала да Црна Гора треба да прилагоди споразум са САД о имунитету њених и америчких држављана пред Међународним кривичним судом ставовима Европске уније, с обзиром на то да се Црна Гора тим споразумом обавезала да неће предавати америчке држављане Међународном кривичном суду осумњичене за ратне злочине и уједно задовољити интересе Сједињених Држава које не признају Међународни кривични суд.

Тада су црногорски званичници уверавали да ће правни експерти наћи неко решење.

Раскид уговора, који су Црна Гора и САД потписале 2007. године, услов је за затварање преговарачког поглавља 31 посвећеног спољној, безбедносној и одбрамбеној политици.