Не морате сваког дана јести брзу храну да бисте се угојили – довољно је да унесете само седам калорија вишка и ето нагомиланих килограма. Тако тврди Жил Јо, генетичар са Кембриџ универзитета и аутор књиге „Генска исхрана: Прича о људском апетиту“.
Статистика га не демантује – између 20. и 50. године угојимо се у просеку 15 килограма. То је око пола килограма годишње или само 2.500 екстра калорија сваке године.
То значи да сваког дана унесемо само седам калорија вишка, колико има кесица кечапа.
Будући да је реч о спором и постепеном гојењу, тешко се примећује, па самим тим ништа и не радимо да скинемо те килограме. Како старимо, метаболизам се успорава, па се и додатне калорије лакше залепе.
Нашу тенденцију да се гојимо др Жил Јо објашњава еволуцијом и потребом да складиштимо масти како бисмо преживели периоде без хране.
Та потреба је дубоко уцртана у наш ДНК, с тим што су неки људи генетски склонији гојазности него други.
Не постоји режим исхране који је идеалан за све, али док не установите шта је за вас добро, најбоље да се држите медитеранске дијете, саветује генетичар.
Najslađa dijeta na svetu uz koju možete imati 2 do 3 kilograma manje za 7 dana
Преузмите андроид апликацију.