Почетна > Бизнис
Бизнис

Данас почиње Светски економски форум у Давосу, у фокусу Украјина

У швајцарском скијашком центру Давос, након двогодишње паузе изазване пандемијом, почиње данас годишњи састанак Светског економског форума (WЕF), а на четворедновном скупу ће једна од главних тема бити Украјина.
Фото: Танјуг/Laurent Gillieron/Keystone via AP

Дуготрајна пандемија, дивљање инфлације, пад берзи и рат у Украјини туробна су стварност због које се овогодишњи WЕФ-а одржава под називом „Историја на прекретници“.

Не само да је другачији глобални економски и геополитички амбијент у којем се одржава скуп, већ су и временски услови промењени. Уместо уобичајеног снега и оштрог јануарског ваздуха, мајски Давос прати киша, па је WЕФ у пакете добродошлице за учеснике укључио кишобране уместо крампона, преноси „Блумберг“.

Листа гостију је такође краћа за више стотина имена, а упадљиво је одсуство многих титана из света финансија, попут шефова Голдман Сакса, ЈПМорган Чејса, Блек Рока, а изостао је и контингент руских супербогаташа, од којих су неки, који су присуствовали форуму 2020, сада под санкционијама. Њујоршка агенција напомиње да је одустно и много пословних магната из Кине.

Истоврмеено, Ројтерс пише да је Русија по правилу имала своју кућу на Светском економском форуму за пословне лидере и инвеститоре, а да су ове године украјински уметници преуредили простор у главној улици у Давосу у „Руску кућу ратних злочина“ с фотографијама беде и разарања. Русија негира оптужбе за ратне злочине у сукобу

Учесницима WЕF-а ће се, како наводи британска агенција, путем видео линка обратити украјински председник Володимир Зеленски, а међу говорницима су и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, немачки канцелар Олаф Шолц и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Осим украјинске кризе, опоравак након пандемије, борба с климатским променама, будућност рада, коришћење нових технологија су међу темама о којима ће се разговарати у Давосу.

На пословном плану, дискусије на WЕФ-у ће се вероватно фокусирати на погоршање ситуације на финансијским тржиштима и погоршање глобалне економије.

Упркос свему, очекује се да ће скуп привући око 2.000 посетилаца. Међу њима ће бити и око 90 богаташа са „Блумбергове“ листе милијардера, укључујући филантропе Била Гејтса и Џорџа Сороша, могула хеџ фондова Реја Далија и Индијца Гаутама Аданија, који је ове године услед наглог скока личног богатства постао шеста најбогатија особа на свету.

Nafta ojačala zbog veće potražnje od ponude, barel 113 dolara

Преузмите андроид апликацију.