Од губитка килограма и смањења појаве првих бора до пружања осећаја ситости, авокадо је намирница коју не треба избегавати.
Зелена и кашаста унутрашњост авокада препуна је благотворних својстава за организам, а према нутриционистима садржи све хранљиве материје које су нам потребне за преживљавање.
Авокадо је погодан и за припрему многих рецепата и јела, идеалан за свако годишње доба, мада је, можда, најбољи начин да уживате у његовом укусу управо онај природан – у свежој салати.
Питате се зашто је авокадо толико важан за наше здравље?
Ево пет главних разлога зашто бисте могли да га укључите у своју исхрану што је пре могуће. Авокадо регулише крвни притисак Помаже у регулисању крвног притиска због високог садржаја магнезијума и калијума (еквивалентно 2-3 банане) и мононезасићених масти које помажу у смањењу нивоа холестерола у крви, осигуравају правилно функционисање васкуларног система и одржавају здравље срца и артерија.
Ствара осећај ситости
Авокадо средње величине има 10 грама влакана, од којих је 75% нерастворљиво, а преосталих 25% растворљиво. То значи да је конзумација авокада посебно индикована за побољшање покретљивости црева и подстицање осећаја ситости током нискокалоричних дијета.
Одлаже појаву првих бора
Снажан је природни антиоксиданс захваљујући значајној количини витамина А и Е који помажу телу да се бори против слободних радикала и одлаже старење коже. Пулпа авокада се може користити и на кожи као хидратантна крема, у виду маске за враћање сјаја и исхрану суве коже и одлагање појаве првих бора. Пробајте да помешате пулпу авокада са медом и јогуртом и нанесите смешу на лице најмање 20 минута.
Алтернатива путеру
Замените уље авокадом и употребите га да зачините јело. На тостирани хлеб намажите пулпу авокада, а у припреми посластица може послужити као добра алтернатива путеру. У припреми јела користите уље авокада, а да не говоримо о добро познатом мексичком гвакамоле сосу од авокада, лимете и црног бибера.
Алфа-каротен
Конзумирање авокада помаже телу да апсорбује хранљиве материје које се налазе у другој храни. На пример, када се дода у салату, повећава апсорпцију бета-каротена садржаног у шаргарепи за око 14 пута и алфа-каротена у салати за 4 пута.
Преузмите андроид апликацију.