Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Холандија какву не знате! Земља са више бицикала него људи

Мање познате навике овог насмејаног и културног народа.

Опште је познато да Холанђани гаје лале, имају ветрењаче и носе кломпе. Представљамо вам мање познате навике овог насмејаног и културног народа.

Фото: Unsplash/Keenan Barber

Холанђани воле да се играју храном, па мешају на први поглед неспојиве намирнице.

Маслац од кикирикија не мажу на хлеб, већ у њега умачу кромпириће. Често ову чудну комбинацију прелију мајонезом, а све то конзумирају уз пиво.

Уколико имате флеку на лицу или гардероби а да нисте приметили и тако изашли на улицу не брините. Холанђани ће вас брзо упозорити. Врло су отворени за такве ствари.

На холандским прославама и рођенданима сваки нови гост који се појави поздравља се са свим присутним гостима понаособ. Ово може да потраје.

Фото: Unsplash/E mens

После честитања, гости се окупљају и чашћавају слаткишима, чајевима и кафама. Домаћин ако закључи да је време посете прошло, рећи ће гостима да треба да пођу кући.

Сваког првог понедељка у месецу у Холандији се оглашава тестни аларм за узбуну. На ове звуке нико не обраћа пажњу.

Вероватно сматрамо да смо ми Срби нација са оригиналним псовкама. Када чујете холандске, не делује баш тако.

У својим псовкама често користе имена болести попут колере, рака, тифуса. Тако да није необично да чујете да вам неко каже „Зарази се колером“.

Иако Холанђани воле алкохол и могу га много попити, уопште не воле велике чаше и кригле. Они воле да пију мало – помало. Воле да алкохол делује спорије.

У Холандији нећете видети завесе на прозорима. Не скривају унутрашњост свог дома. Разлог за то је што им не пада на памет да гледају у туђи простор.

Холанђани воле бицикл. Култура вожње бицикла је толико важна у Холандији да чак постоји и амбасада посвећена њој, холандска бициклистичка амбасада.

Само у Амстердаму постоји око 800.000 бицикала, 500 километара бициклистичких стаза и више од 63% његових становника свакодневно користи ово превозно средство.

Фото: Unsplash/Jace Afsoon

Не користе га само због рекреације, већ тако иду на посао и у школу. Често се може видети како родитељи по неколико малишана возе на бицикли до школе. Не воле кациге и често им је аргумент тај, што их ни пешаци не носе.

Земља има више бицикала него људи. Укупно је у погону 18 милиона бицикала.

Холанђани обожавају ватромет и једва чекају Нову годину да се испуцају како треба. Док је у већини земаља деци приступ забрањен, одрасли се забављају ватрометом.

У Холандији су малишани добродошли на такве забаве и од малих ногу се уче како да користе пиротехнику.

Након што им пукне водењак, труднице у Холандији се не замарају превозом до болнице јер преферирају порођај код куће.

У болницу се жури само у случају када се у трудноћи јави компликација. Ако је све у реду, најлепши је порођај у властитом дому.

Лале, сада национални цвет Холандије увезене су из Турске, и показало се да изузетно добро успевају на овом тлу.

Dva dana zatvora ako bacate limenke nedeljom! Najčudnija pravila u Švajcarskoj

Преузмите андроид апликацију.