Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта значе ових 7 необичних понашања паса?

За многе власнике паса, њихов омиљени део дана је када дођу кући и чују како шапе љубимца куцкају по поду.
Фото: Pixabay/huoadg5888

Верују да су њихови пси једнако одушевљени као и они који су коначно виђени. Али шта пси заиста мисле када отворите врата и када вас виде?

Да ли се само радују следећем оброку који ћете им дати или вас заиста воле? 

Зашто је мој пас толико узбуђен када изговорим реч шетња?

Пси, као и делфини, мајмуни и папагаји, могу да уче путем вокалних команди или речи. Један пас, назван Чејсер , научио је више од 1.000 речи. Истраживачи кажу да је Чејсер користио процес брзог мапирања или закључивања, који је веома сличан начину на који деца уче језичке вештине. Укључује погађање значења речи на основу предмета који се користи у вези са том речју. Стога, ако стално разговарате у шетњи, а затим узмете поводац и изведете пса, он би реч шетња могао да асоцира на нешто што има везе са радњом изласка у шетњу.

Зашто мој пас зева сваки пут када и ја то учиним?

Баш као и људи, зевање је „заразно“ за псе. Студија каже да је „емоционална зараза“ сасвим нормална. Што је још важније, написали су да када зевање „прође” на вашег пса, то значи да он саосећа са вама.

Верује се да пси саосећају са нама и на друге начине. Студија спроведена на Универзитету у Хелсинкију наводи да пси могу да осете када су њихови власници љути и да су чак еволуирали да реагују на одговарајући начин. Друга студија је показала да пси реагују на сличан начин, психолошки и бихејвиорално, као и људи када чују плач мале бебе.

Зашто се пси окрећу од нас када покушамо да их загрлимо?

Психолог који посматра понашање паса открио је узнемирујући тренд на основу 250 фотографија људи који грле псе – пси нису били срећни. Према Хехту, постоје три основна знака стреса код паса:

1. окретање главе од онога што им смета,

2. показивање беоњака и

3. спуштање или повлачење ушију уназад.

Већина паса на фотографијама показала је ове знакове. Ипак, неки пси могу толерисати загрљај, посебно ако долази од неког познатог. Другим речима, пси имају мноштво начина да покажу љубав, али загрљаји можда нису један од њих. Ако се пас извуче из вашег загрљаја, покушајте да га помилујете по глави или да га почешете по стомаку, саветује Хехт.

Зашто се мој пас такмичи ко ће од нас дуже држати поглед на другом?

Колико ваш пас гледа у вас могло би да открије колико разуме емоције. Научници који мере количину времена које пас проведе гледајући нешто кажу да трајање погледа може указивати на оно што истраживачи називају кршењем очекивања или оно што Џули Хехт назива одложеним „Шта, шта?“ Код паса, дуги погледи могу сугерисати другачије. Једно истраживање је показало да пси изгледају дуже на фотографијама на којима су њихови изрази лица одговарали емоционалном тону звука који су слушали у исто време. Другим речима, дуже гледање може значити да ваш пас обрађује одговарајуће емоционалне сигнале које му шаљете, као што је осмех или тапшање по глави.

Зашто мој пас стално мирише моје пријатеље?

Као и друге животиње, пси добијају обиље информација о свом окружењу на основу онога што миришу. Поред тога, неке студије показују да пси заиста уживају у мирису људи које познају, као и њихових власника. Недавно истраживање је показало да псећи мозак тумачи присуство мириса познате особе као награду.

За ову студију, истраживачи су скенирали мозак паса док су били изложени различитим мирисима: мирису себе, познатог човека, непознатог човека, познатог пса и непознатог пса. Када су пси осетили мирис познате личности, део њиховог мозга повезан са процесом разумевања награде показао је повећану активност, чак и више него када су осетили мирис познатог пса.

Зашто се пси крију иза ногу људи?

Ако се ваш пас изненада сакрије иза вас и провири вам иза ногу само да провери шта се дешава, велике су шансе да је уплашен. Истраживања о понашању сугеришу да су пси једине домаће животиње које комуницирају са људима на сличан начин као што бебе комуницирају са родитељима. За разлику од мачака или коња, пси који су уплашени или забринути потражиће помоћ и утеху од својих власника, као што мало веће бебе беже од родитеља.

Зашто пси воле снег?

Сећате се када сте били мали и једва чекали да скочите у гомилу свежег снега који је управо пао? Па, када је снег у питању, пси би могли бити веома слични нама. Многе животиње из умерене климе заиста уживају у игрању на снегу.

Pet načina da naučite psa da ne dira vaše stvari

Преузмите андроид апликацију.