Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

„Шах на 100 метара“ у ком су најуспешније новосадске даме (ВИДЕО)

Колико пута сте затекли групу људи који у слободно време играју ни мање ни више него стони тенис. Ако их питате, рећи ће вам да је то њихов омиљени вид рекреације, међутим, само ће се прави заљубљеници у овај спорт одлучити за професионалну каријеру.

Иако не тако популаран, стони тенис је редак пример спорта у којем подједнако и истим квалитетом могу играти оба пола. Може се рећи да тај спорт не ствара разлику између људи, година и физичких предиспозиција.

Брзина, експлозивност и контакт које тело преноси на лоптицу, су главни окидачи за развијање боље координације покрета. Кажу да овај спорт утиче и на брже доношење одлука што може да се рефлектује на свакодневни живот.

Чувени доктор Аман рекао је да је стони тенис „шах на стотину метара“, зато што је у питању спорт који активира највећи број можданих ћелија.

Код нас је врло чест случај да професионални играчи и играчице имају високо образовање што утиче квалитет такмичара и подиже овај спорт на виши ниво.
Фото Градске инфо
Стонотениски клуб Нови Сад званично је најуспешнији клуб у Републици Србији.

Најуспешнији уједно и најтрофејнији чланови СТК Нови Сад су женски чланови, оне су у последњих десет година освојиле укупно седам шампионских титула, а оно што их је лансирало у историју српског стоног тениса је пет узастопних титула.

Вредно су тренирале за ту позицију, а када су покупиле све трофеје у Србији, својим учешћем у Лиги шампиона, кренуле да освајају и Европу.

Њихов тренер Слободан Стојанов каже како не постоји чаробна формула за успех, већ да иза њихових трофеја стоји много тренинга, труда, упорности, истрајности, одрицања и посвећености. Уз то иду кондиционе припреме, тренинзи који могу да трају по четири сата, затим следи опоравак и још много тога, за сад ствари које се примењују дају резултате, нека тако наставе!

Стони тенис није нимало јефтин спорт, потребно је много улагања у путовања, такмичења али и опрему која се брзо троши и хаба.
Фото: Pixabay/RGY23
Рекети се не мењају, али се мења гума на њима. Једна траје до 20 дана ако се тренира јаким темпом, а њихове цене су од 30 до 50 евра по комаду.

Трошкове ових, али и других реквизита потребних за тренинг играча и играчица сноси СТК Нови Сад.

На питање да ли могу играчи да живе од овог спорта председник клуба Дан Фрациле каже да осим плата које се издвајају из фонда клуба, неки од њих имају националну стипендију које издаје Министарство омладине и спорта, такође могу да играју на двојну регистрацију. То значи да имају могућност да играју првенство у Србији и некој другој страној држави.

Да се за овај индивидуални спорт интересује све више нових чланова а то потврђује чињеница да је СТК Нови Сад несумњиво највећи стонотениски клуб у Србији који има близу 120 деце уписане у омладинску школу, од тога њих 80 који се активно такмиче.
Фото: Танјуг/Eugene Hoshiko
Татјана Јечменица, бивша стонотенисерка и најбољи млади спортиста Новог Сада давне 1965. године, истакла је да је спорт доста другачији у односу на време када је она била професионалац.

Осим правила, другачији је и приступ игри. Сада се игра брже, динамичније и ближе столу, а играчи са одбрамбеним стилом игре готово да и не постоје.

Нисмо се опробали у неком мечу јер нисмо хтели да реметимо тренинг, тако да смо оставили победу за неку следећу посету, можда тада успемо да погодимо ивицу стола и узвикнемо пардон!

Рекли су нам да не морамо да „пардонирамо“ јер поента и јесте у постигнутом поену, зато ћемо се радовати!

Teniserke Srbije savladale Estoniju, dubl doneo trijumf

Преузмите андроид апликацију.