Овсена каша је многима омиљени избор за први оброк у дану, заситна је, једноставна за припрему и није скупа.
Међутим, може имати и помало безлични укус и неатрактивну текстуру, па ће неки одустати од конзумирања.
Али Швеђани знају тајну прављења најукусније, кремастије и најсочније овсене каше коју ћете икада пробати. Користе се сасвим обичне зоби, преливи су класични (попут цимета и смеђег шећера), а сам начин припреме није посебан, једноставно се спрема на шпорету. Тајна је у томе што Швеђани праве овсене пахуљице од комбинације ваљаних зрна и оних у праху.
Свиленкаста, сочна текстура каше је створена захваљујући додатном скробу који има зобени прах.
Такве овсене пахуљице у Шведској могу да се купе готове, али ако нисте у могућности, можете је и сами припремити, и то врло лако. За припрему ће вам требати овсене пахуљице (добро ће бити сваки овас који се брзо кува), блендер, шерпа и преливи по жељи.
Овсена каша – припрема:
У блендер или процесор за храну ставите 80 грама зоби и блендајте док се не формира фини прах. Ставите прашак у малу врећицу или затворену посуду. Следећи пут када будете правили овсене пахуљице, скувајте овас према упутству, али четвртину обичног овса замените овсеном кашом у праху.
Додајте исту количину воде као што бисте и иначе (обично је то двоструко већа количина од житарица, али препорука је да почнете с мало мањом количином и по потреби додајете још воде).
Припрема најкремастије и најсочније овсене каше траје око пет минута, а за још више окуса обогатите је класичним додацима (семенке, воће, орашасто воће и мед увек су одличан избор).
Савет:
Ако вам се мешање овса чини као превише посла, можете купити овсено брашно и умутити их у кључале овсене пахуљице. Укус ће бити исти, али је важно да брашно умутите у кашу да се не би створиле грудвице.
Преузмите андроид апликацију.