Почетна > Србија
Србија

Tри главна разлога што је важно осигурати пољопривредну производњу

Пољопривреду карактеришу високи ризици у производњи и стога је она знатно комплекснија и захтевнија од других делатности. Нажалост, многе од тих ризика није могуће предвидети нити предупредити.
Фото: Дунав Осигурање

Главни узрок несигурности пољопривредне производње су изненадни неповољни временски услови, што нарочито важи откако су наступили услови глобалне промене климе. Елементарне непогоде као што су киша, снег, град, као и недовољна количина падавина, могу довести до тога да пољопривредник преко ноћи остане без онога што је годинама и годинама стварао!

Пољопривредно осигурање – пут до економске стабилности произвођача

Било да сте индивидуални произвођач, задругар или део компаније која се бави пољопривредном производњом, свесни сте колико је улагања и труда неопходно за одржавање пољопривредног газдинства. Ту је, наравно, и питање егзистенције, јер од пољопривреде сви живимо. Пољопривредно осигурање стога је увек добро решење и паметна инвестиција у будућност. Трошкови осигурања пољопривредне производње занемарљиви су у односу на користи које оно пружа осигураницима. Мали износи на годишњем нивоу уложени у осигурање заштитиће пољопривредног произвођача у случају:

  • штете услед елементарних непогода, као што су киша, снег, мраз, град и др.
  • штете настале услед суше, односно недостатка влажности земљишта
  • угинућа домаће животиње услед болести или несрећног случаја.
Субвенцијама до повољне премије и сигурне производње
Фото: Градске инфо

Додатни разлог за осигурање је и изузетно повољна премија осигурања коју држава субвенционише до чак 70% како у случају осигурања усева и плодова, тако и у случају осигурања домаћих животиња.

Не треба заборавити велике поплаве које су нас задесиле 2014. године, начинивши непоправљиву штету обрадивом земљишту, као ни чињеницу да је готово сваке године род малињака у Златиборском округу десеткован услед појаве града. Суша такође представља озбиљан проблем за пољопривредну производњу јер узрокује око 70% штете на усевима, а очекује се да, услед климатских промена, њене последице буду све озбиљније. Материјална штета настала у поменутим ситуацијама свакако није занемарљива, нарочито уколико се пољопривредник на време није адекватно осигурао.

Не занемарите ни механизацију и људске ресурсе

Пољопривредно добро не чине само хектари обрадивог земљишта и сточарска стада. Велика су улагања и у стамбене објекте, помоћне зграде, као и у пољопривредну механизацију. Зато је важно обезбедити и осигурање за заштиту стечене имовине, али и осигурати машине за обраду земљишта и додатно се заштитити од потенцијалних ризика.

Пословица каже да лош власник узгаја коров, паметан обрађује земљу, а далековид одгаја радника. Стога не треба занемарити ни улагање у људске ресурсе у пољопривредној производњи, као ни у њихову заштиту.


У склопу традиционалне мајске акције осигурања пољопривреде, Компанија „Дунав осигурање“ одобрава посебне погодности које укључују 10% попуста на осигурање усева и плодова и животиња, како за физичка тако и за правна лица.

Поред тих попуста, за истовремено закључивање осигурања од недостатка влажности тј. суше уз наведена осигурања, за пољопривреднике на територији Војводине, Београда и Мачве, Компанија „Дунав“ одобрава додатних 15% попуста на премију.

Више детаља о самој понуди заинтересовани могу пронаћи на званичном сајту www.dunav.com, као и бесплатним позивањем Контакт центра на телефонски број 0800 386 286.

Nema straha od mraza – u Selenči osigurano svih 20 hektara plantaža pod trešnjama

Преузмите андроид апликацију.