Почетна > Свет
Свет

Швајцарска тражи приступ поверљивим банкарским подацима

Швајцарска влада предложила је данас да се њеној шпијунској агенцији дозволи приступ познатом банкарском систему те земље познатом по поверљивости, како би имала увид у финансијске трансакције за које се сумња да спонзоришу тероризам, шпијунажу или насилни екстремизам.
Фото: Pexels/Sora Shimazaki

Представљајући нацрт амандмана на закон о обавештајној служби који се тиче јавности, влада је истакла да Федерална обавештајна служба (ФИС) тренутно нема овлашћења да тражи од банака и других финансијских посредника информације о људима или групама који се сматрају безбедносним ризицима, пренео је Ројтерс.

Швајцарска има неке од најстрожих закона о поверљивости банкарских података на свету.

„У случају озбиљних претњи швајцарској безбедности, ФИС ће убудуће моћи да разјасни финансијске токове тражећи информације о трансакцијама“, наводи се у саопштењу владе.

Ово покрива компаније, непрофитне организације и религијске институције за које се сумња да помажу у финансирању терориста, одавању података или насилних екстремистичких активности.

Савезни административни суд и министарство одбране мора да одобри такав захтев након консултација са министрима правде и спољних послова.

Erdogan: Turska ne može da napusti Rusiju

Преузмите андроид апликацију.