Папаја – анђеоско воће. Папаја је тропско воће и позната је и под „надимком“ анђеоско воће.
Ово егзотично воће потиче из Централне Америке и јужног Мексика, а до данас је широм света постало познато по бројним лековитим својствима.
Само плод има крушколики облик, а када сазре добија златножуту боју. Папаја се користи као додатак јелима, воћним салатама, разним посластицама или се једе сама у свежем или сушеном облику.
Њен сок је одличан додатак разним сосовима, а садржи чак 300% препоручене дневне дозе витамина Ц.
Ово свестрано воће може се користити чак иу незрелом или зеленом стању као замена за поврће у неким јелима.
У овом случају, препоручује се само прокувавање пре конзумирања. Осим плода, папаја се може користити и са листовима који, када се прокувају, дају веома цењен чај који је од давнина у народу хваљен због своје лековитости. Данас је ово воће веома добро и научно истражено, па су могуће користи само додатно потврђене.
Папаја као важан додатак исхрани
Папаја је изузетно укусно тропско воће које је својим слатким укусом одличан додатак многим јелима или сосовима. Али добро је укључити зрелу папају у своју исхрану не само због њеног укуса већ и због предности које ово воће има на ваше тело и варење. Наиме, људи су од давнина приметили да папаја помаже варењу, посебно ако се конзумира након оброка који је садржао рибу или месо. Данас се тврди да постоји научна основа да папаин има благотворно дејство на варење. Истраживања су показала да ово воће садржи моћан ензим који помаже у брзом разбијању протеина.
Ензим се зове папин и значајно олакшава варење протеина. Производи попут меса, рибе, живине, сира, јаја или орашастих плодова су велики извори протеина, али ако се не обрађују довољно брзо у телу, може доћи до бола, надимања и лошег задаха. Уз папају, можете бити сигурни да ће ваше тело брзо прерадити све протеине без нежељених нуспојава.
Папаја као лековити чај
Осим што помаже у варењу, конзумирање папаје такође штити од срчаних обољења, подстиче нормалну функцију црева, смањује ризик од проблема са очима у старости и има антиинфламаторно дејство. Ако желите да на једноставан и укусан начин обогатите своју свакодневну исхрану, а успут водите рачуна о свом здрављу, папаја је одличан избор за вас. Поред употребе воћа, папаја има и листове који се могу кувати и конзумирати као чај. Природни чај од папаје има одлична својства против рака за које је доказано да помажу у јачању вашег имунолошког система. Овај чај вам такође може помоћи својим антиинфламаторним својствима јер јача ваше тело стимулишући стварање молекула који јачају имунитет у људском телу. Ако правите чај од листова папаје, једну кашичицу листова прелијте са 2 дцл вреле воде. Покријте шољу и оставите да одстоји око 15-20 минута. Овакав чај можете пити млак или хладан на празан стомак ујутру или увече после последњег оброка.
Преузмите андроид апликацију.