Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Симптоми који откривају да нешто није у реду са штитном жлездом

Можда сте упознати са неким симптомима болести штитне жлезде, али постоје неки које не бисте очекивали.
Фото: Pixabay/905513

Претерано активна штитна жлезда изазива прекомерно знојење, губитак тежине и може убрзати рад срца. Неактивна штитна жлезда ради супротно – можда вам је хладно, можете добити на тежини…

Али постоје и мање познати симптоми који могу открити да нешто није у реду са вашом штитном жлездом.
„Маглa“ у мозгу

Штитна жлезда шаље одређене хормоне у мозак како би му помогла да обави свој посао, а када се овај процес успори због мање активне штитне жлезде, може доћи до једног нежељеног ефекта, а то је осећај да имате „маглу“ у мозгу. Можда ћете приметити да вам је теже да се фокусирате, теже памтите и да не можете јасно да размишљате.

Промене расположења

Да ли се често осећате лоше и тужно? Постоји много разлога за ово, али проблеми са штитном жлездом су такође на листи. Депресија је често један од првих симптома да нешто није у реду са штитном жлездом. Депресија је чешћа када је штитна жлезда преактивна.

Проблеми у трудноћи

Истраживања показују да нелечени проблеми са штитном жлездом могу довести до проблема у трудноћи, као што је стање звано прееклампсија, које описује висок крвни притисак / хипертензију која се јавља први пут у трудноћи у комбинацији са присуством протеина у урину.

Менструални проблеми

Проблеми ове врсте могу бити симптом проблема са штитном жлездом. Менструација која је веома слаба или обилна и нередовна може бити један од симптома. Ако уопште немате менструацију, ово може бити симптом. Девојчице које имају проблема са штитном жлездом често добију прву менструацију веома рано или веома касно.

Мутан вид

Понекад стање штитне жлезде може проузроковати накупљање вишка течности у ткивима у близини очију, а када се то догоди, болест штитне жлезде може узроковати да мишићи око ока који контролишу покрете очију постану већи. Могу се јавити и проблеми са фокусом и вид може постати замагљен. Могу се појавити и проблеми са дуплираним сликама.

Храна има чудан укус

Чуло укуса може да вас завара, а када штитна жлезда не ради како би требало, то може да изазове проблеме са укусом и стога храна може имати другачији укус.

Смањен либидо

Када је рад штитне жлезде успорен, исто се дешава и са метаболизмом, а он је тај који контролише органе у телу који производе хормоне потребне за сексуалну жељу. Када их у организму недостаје, осетићете то и сами јер се жеља за сексом може смањити.

Губитак косе

Косу губимо сваки дан, али ако приметите све више промена на кожи главе или да се коса проређује, можда је заслужна и штитна жлезда. Овај проблем се обично јавља код тешких промена штитне жлезде које трају дуго времена.

Висок крвни притисак

Мање активна штитна жлезда може довести до тога да крвни судови постану мање флексибилни, што значи да ће проток крви из срца у друге делове тела бити ометен. Претерано активна штитна жлезда може подићи крвни притисак и допринети аритмијама.

Banane na organizam mogu da imaju i negativne efekte !

Преузмите андроид апликацију.