Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Урмашице

Овај рецепт је лак и једноставан, а урмашице веома укусне. Не треба ни миксер, а ни вага јер се мери на шољице.
Фото: Pixabay/Engin_Akyurt
Састојци:
  • 2 јајета
  • 2 шољице шећера
  • 2 шољице уља
  • 1 кесица прашка за пециво
  • по потреби брашна
  • 7 шољица шећера
  • 7 шољица воде
  • 1 кесица ванил шећера
  • 1 лимун
Припрема:

У чинији умутити варјачом или жицом јаја са шећером. Кад се сједине додати уље па мутити и даље док маса не постане изједнацена и глатка. Затим полако додавати брашно са прашком за пециво, а онда га и руком месити док се не добије глатко тесто ни тврдо ни меко. Количина брашна зависи од величине јаја, али отприлике је то око 400-450 грама.

Од теста узимати мало масе па длановима обликовати куглице па од њих дугуљасте форме – ваљке које притиснете на ренде да урмашице добију карактеристичну шару. Тесто се притиска на избочену страну рендета која служи да се ренда рен. Урмашице ређати у танко подмазану тепсију или плех.

Урмашице пећи 20 минута на 180-200 степени док не порумене.
Док се пеку урмасице кувати прелив од воде и оба шећера уз лимун исечен на колутове. Прелив не треба да буде сувисе густ. Кад се изваде урмашице прелити их преливом. Окренути их после пар минута и на другу страну да лепо упију течност.

Пожељно је да се добро охладе и упију прелив како би биле мекане и сочне. Наравно што дуже стоје лепше су.

Идеално је направити их увече па кад преноће служити их. Лети их кад се охладе на собној температури ставити их у фрижидер.

Пријатно!

Recept dana: Integralni keksići

Преузмите андроид апликацију.