Кромпир је једно од поврћа које најчешће користимо у припреми разних јела. Ова храна може имати дуг век трајања. Ако је правилно покривен, издржаће многе неповољне услове.
Да би вам кромпир дуже трајао, чувајте га на хладном, сувом и тамном месту. Најбоље би било да га држите у остави, картонској кутији или смеђој папирној врећици.
Ако желите да траје што дуже, чувајте га у добро проветреном простору са температуром од око 10 степени и водите рачуна да није директно изложен сунчевој светлости.
Када кромпир добије превише сунца, производи токсично једињење звано соланин. Соланин може да направи кромпир горким, нејестивим, а може изазвати и мучнину.
Можете ли чувати кромпир у фрижидеру?
Иако је фрижидер хладно и суво место, ипак није најбоље место за чување кромпира јер је превише хладно.
Такође, ако држите кромпир у фрижидеру, повећаће се количина шећера што ће подстаћи производњу хемикалије зване акриламид, која је штетна. Пазите на још једну ствар – кромпир и лук никада не треба држати заједно.
Држање лука близу убрзаће процес клијања кромпира. Да би ваш кромпир био свеж и без клица, држите га одвојено од лука.
Stručnjaci apeluju: Nije bezbedno jesti proklijali krompir – pun je toksina
Преузмите андроид апликацију.