Почетна > Свет
Свет

Канада: Војска приправна због могућих нових пожара

Канадска војска је у стању приправности да у случају евакуације помогне житељима провинције Британска Колумбија која је захваћена бројним шумским пожарима.
Фото: PrtSc/Canadian armed forces/YouTube

Министар одбране Канаде Харџит Саџан потврдио је током брифинга за новинаре да 350 припадника оружаних снага и војни авиони спремни чекају да пруже помоћ угроженим подручјима на западу земље, преноси BBC.

Надлежне службе су потврдиле да покушавају да ставе зауздају више од 170 шумских пожара изазваних ударима громова и екстремно високим температурама, а у протекла три дана потврђено је број удара громова у пацифичком делу Канаде порастао је готово сто пута у односу на исти период прошле године.

У периоду од среде у 15.00 после подне до четвртка у 6.00 у кандским провинцијама Британска Колумбија и Западна Алберта је евидентирано више од 710.000 удара грома што је неупоредиво више од просечних 8.300 у последњих пет година, изјавио је Крис Вагаски, метеоролог глобалне компаније Ваисала која се бави контролом животне средине, пренео је раније Ројтерс.

Фото: PrtSc/Canadian armed forces/YouTube

Провинција Британска Колумбија се суочава и с незапамћеним топлотним таласом који је до сада проузроковао 719 смртних случајева, троструко више од просека за исти период године, потврђено је из провинцијалне службе судске медицине.

Надлежне здравствене службе у Британској Колумбији суочене су са критикама због неадекватног одговора на ванредну ситуацију, а начелник службе за хитне ситуације извинио се грађанима који су морали дуже да чекају на долазак екипа хитне помоћи.

Током топлотног таласа, у градићу Литону оборен је канадски рекорд стар преко 80 година са температуром од 49,6 степени, Литон је потпуно уништен у ватреној стихији, а двоје људи је изгубило живот.

Након разговора са канадским министрима, локалним лидерима и представницима канадских староседелаца премијер Канаде Џастин Трудо је поручио: ,,Бићемо ту да помогнемо“.