Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које снижавају холестерол

Ако се борите са високим холестеролом, вероватно сте свесни колико је важно да једете здраву исхрану како бисте ниво холестерола одржали у здравим границама.
Фото: Pixabay/472301
Боровнице

Антоцијанини, који се налазе у боровницама, купинама, црвеном грожђу, трешњама и другом бобичастом воћу, подижу ниво доброг ХДЛ холестерола док снижавају ниво лошег ЛДЛ холестерола. Они су то у стању да ураде јер смањују активност врсте протеина који претвара ХДЛ холестерол у ЛДЛ, што наравно не желимо. Боровнице и друго воће можете мешати и са многим грицкалицама и посластицама, па се побрините да уживате у њима сваки дан.

Овсена каша и пахуљице

Поред многих укусних састојака, овсена каша садржи и бета глукане, растворљива влакна која апсорбују ЛДЛ холестерол и уклањају га из тела и смањују производњу триглицерида. Савет је да за доручак једете овсене пахуљице, најбоље у комбинацији са бобичастим воћем, за максимално позитиван ефекат на ниво холестерола.

Jабуке

У једној научној студији, четрдесет добровољаца је добило задатак да једу две јабуке дневно у периоду од два месеца, а исто толико волонтера требало је да у истом периоду апстинира од овог воћа. На крају одабраног периода, аутори студије су приметили да су људи који су јели јабуке у просеку имали нижи ниво холестерола од оних који нису. Овај резултат су објаснили чињеницом да јабуке садрже много влакана и антиоксиданата, који су добри за здравље људског кардиоваскуларног система.

Oраси

Када сте последњи пут јели орахе? Требало би да буду чешће на вашем јеловнику, јер садрже незасићене масне киселине које помажу у снижавању нивоа лошег холестерола у крви. Добра ствар код њих је што их можете додати јелима која правите за доручак, ручак, вечеру и ужину.

Киноа

Киноа садржи доста влакана, посебно растворљивих влакана, која делују као нека врста сунђера који упија „лош” холестерол и уклања га из организма. Киноа је такође одлична када вам је потребан хранљив оброк који задовољава пре рекреативних активности, као што су трчање на велике удаљености и вежбе високог интензитета.

Svakodnevne navike koje su loše za krvni pritisak

Преузмите андроид апликацију.