Почетна > Свет
Свет

Број новозаражених коронавирусом у свету и даље опада

Број нових инфекција коронавирусом наставио је да опада широм света, изузев у Северној и Јужној Америци и Африци, саопштила је Светска здравствена организација.
Фото: Unsplash/Suhyeon-Choi

У новом недељном извештају објављеном синоћ, та здравствена агенција Уједињених нација навела је да је у свету пријављено 3,5 милиона новозаражених, што представља пад од 12 одсто, и више од 25.000 смртних исхода, што је 25 одсто мање него недељу дана раније.

Опадајући тренд у броју пријављених нових инфекција почео је у марту, иако су многе земље укинуле масовно тестирање и надзор, због чега је веома тешко изнети тачну процену броја новозаражених.

СЗО наводи да је повећање броја новозаражених примећено једино у Северној и Јужној Америци, 14 одсто, и у Африци, 12 одсто.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је ове недеље да висок проценат особа са имунитетом спречава скок броја хоспитализованих и смртних исхода, али је додао да „то није гарантовано” у местима са ниском стопом вакцинисаних. У сиромашнијим земљама је свега око 16 одсто људи вакцинисано против коронавируса.

EU potrebno 195 milijardi evra za energetsku nezavisnost od Rusije

Преузмите андроид апликацију.