Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате које намирнице кардиолози увек имају на својој трпези?

Ако неко зна да се брине о срцу, онда то кардиолози знају.
Фото: Pixabay/silviarita

Ако се питате које намирнице спадају у категорију „добре за здравље срца“, фокус је на разноврсности свежих намирница, интегралних житарица, орашастих плодова, рибе, пилетине и ћуретине и немасних млечних производа.

Оно што би вас могло изненадити је чињеница колико се укусних намирница крије на овој листи.

Како је здравље срца увек један од приоритета, неколико кардиолога издваја намирнице које увек имају у кухињи и које помажу у припреми укусних и здравих оброка за кратко време.

Маслине

Вероватно имате уље за кување, али да ли имате маслине у оригиналном облику? Маслине су пуне антиоксиданата, имају мало угљених хидрата и пуно здравих мононезасићених масних киселина. Све су то особине које могу да смање лош холестерол, али повећавају ниво доброг холестерола и смањују ризик од срчаних обољења. Кардиолози их увек имају у кухињи и воле да их једу као предјело или као додатак разним јелима.

Лосос

„Једите рибу“, саветује др Леонард Пианко, кардиолог у Кардиоваскуларном центру на Флориди. Лосос је увек у мојој кухињи и једна је од намирница коју увек радо препоручујем пацијентима јер помаже у одржавању здравља срца и веома је укусан“, додаје он. Али лосос не мора да буде једина риба коју једете, свака која садржи омега 3 масне киселине је добра за здравље срца. Истраживања показују да такве намирнице смањују ризик од хроничних упала, а последица је мањи ризик од развоја срчаних обољења, објаснио је Пианко.

Зелено лиснато поврће

Од кеља до спанаћа, не можете претерати са конзумацијом ових намирница.Ово поврће је богато влакнима и може се додати у скоро сваки оброк, од супа, салата до сендвича, а може се конзумирати сирово и кувано.

Орашасти плодови и семенке

Као и воће и поврће, ваше тело ће добити много хранљивих материја конзумирањем ове хране. Код куће увек имам семенке, бадеме, орахе и зоб“, каже кардиолог Елизабет Клодас. Ове намирнице се често комбинују са воћем, а резултат је оброк пун влакана, омега 3 масних киселина, антиоксиданата… Да бисте извукли максимум из њих, требало би да их конзумирате током целог дана, па их додајте у најмање два оброка.

Ovo ulje je pravi spas za kožu i to ne samo leti

Преузмите андроид апликацију.