Početna > Srbija
Srbija

Više od milion osnovaca u programu „Škole za 21. vek“

Više od milion učenika osnovnih škola iz zemalja Zapadnog Balkana usvojilo je i unapredilo veštine kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja u okviru regionalnog projekta “Škole za 21. vek“ u kojem je učestvovalo 18.000 nastavnika iz celog regiona, rečeno je danas na konferenciji povodom završetka tog programa.
Foto: RTV/Dejan Kreculj

Projekat “Škole za 21. vek“ je trogodišnji obrazovni program vredan 10 miliona funti koji sprovodi Britanski savet na teritoriji Zapadnog Balkana, a finansira Vlada Velike Britanije.

U okviru programa održava se i Državno takmičenje u programiranju na mikrobit uređaju za učenike osnovnih škola, a u finalu učestvuje 20 projekata.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da se u Srbiji za to takmičenje prijavilo 200 timova iz 170 škola i istakao da je ponosan na učenike i nastavnike koji su, kaže, na najbolji način predstavili svoje digitalne veštine i iskoristili ih za projekte koji imaju praktičnu primenu u svakodnevnom životu.

“Predstavljena su različita rešenja za zaštitu životne sredine, koja imaju primenu u poljoprivredi, ali i neka koja mogu da pomognu osobama sa invaliditetom, kao i brojna druga kreativna rešenja“, rekao je Ružić.

Istakao je da je važno da učenici tokom školovanja steknu praktična znanja kako bi bili spremniji da odgovore na zahteve savremenog načina života.

“Ovaj program jedan od najboljih vidova kako to može da funkcioniše“, rekao je Ružić i zahvalio ambasadi Velike Britanije na podršci i saradnji na projektu u koji su uključene sve škole u Srbiji.

Podsetio je da je program “Škole za 21. vek“ započet kao pilot projekat 2017. i 2018 godine i dodao da je fokusiran na razvoj kritičkog mišljenja kod učenika, veština za rešavanje problema iz programiranja uz korišćenje mikrobit uređaja.

Ružić je naveo da je modernizacija i digitalizacija obrazovnog procesa jedan od prioriteta Vlade Srbije ističući da je to ključno za budućnost mladih ljudi, za razvoj njihovih kompetencija, kao i digitalne pismenosti.

Naglasio je da je ulaganje u obrazovanje najisplativija investicija navodeći da je pre dve godine od prvog razreda osnovne škole uveden predmet Digitalni svet, kao i da se paralelno radi na opremanju svih škola IT opremom i razvijanju novih elektronskih usluga koje građanima štede vreme.

“Omogućili smo uslugu elektronskog upisa u vrtić, osnovne i srednje škole čime je olakšan stresan period za roditelje i decu“, rekao je Ružić.

Rukovodilac programa „Škole za 21. vek“ Kler Sirs rekla je da je više od milion učenika iz zemalja Zapadnog Balkana steklo nove veštine i mogućnosti i da je u programa bilo uključeno 18.000 nastavnika iz celog regiona, od kojih je trećina iz Srbije.

“Kroz raznorazna takmičenja deca su mogla da prikažu svoje inovativne programe, timski rad, kreativnost, sjajne ideje. Program je uspeo da bez obzira na sve prepreke, pre svega tokom pandemije, donese inovacije i digitalizaciju u obrazovni sektor i doneo je izmene nastavnog plana i programa“, rekla je Sirs.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Makleod izrazila je zadovoljstvo što je Vlada Srbije prepoznala saradnju na projektu “Škole za 21. vek“ kao ulaganje u budućnost.

Makleod je navela da je IT jedan od najdinamičnijih sektora srpske privrede i jedna od najplodotvornijih oblasti za saradnju dve zemlje.

“IT odnedavno ima veći udeo u BDP Srbije nego poljoprivreda, vaši inovatori izvoze ogromnu kreativnost u svet. Kada sam došla u Srbiji jedan od prioriteta bio je jačanje bilateralnih odnosa između Srbije i Velike Britanije i fokusiranje na budućnost, a učenici koji učestvuju u ovom takmičenju jesu budućnost“, rekla je ambasadorka.

Tzv. Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope; Vučić: Odgovorićemo!

Preuzmite android aplikaciju.