Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: Инфлација и даље у складу с очекивања,опадање од јула

На априлска месечну инфлација од 1,5 процената, што је 9,6 посто у односу на април прошле године, највише су утицали раст цена хране и енергената, саопштила је данас Народна банка Србије и навела да је остала у складу са очекивањима. У саопштењу се наводи да су и у априлу инфлацију обележили раст цена хране, енергената и производа у оквиру базне инфлације што је индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета.
Фото: НБС

НБС наводи да је на месечну инфлацију највише је утицало повећање цена непрерађене хране од 5,6 процената, и то пре свега цена поврћа и свежег меса.

Успорен је раст цена прерађевина хране који је у априлу био 1,1 посто што је слична динамика раста која је бележена од почетка године, а мањи раст у односу на октобар и новембар 2021. године када је тај раст био два посто у просеку.

„Посматрано у односу на исти месец претходне године, цене прерађене хране су у априлу биле више за 11,4 посто, док су цене непрерађене хране повећане за 24,6 процента“, наводи НБС.

Оцењују да је висок међугодишњи раст цена хране највећим делом последица деловања фактора на страни понуде на које мере монетарне политике имају ограничен ефекат – односно да је реч о расту цена свих улазних трошкова у производњи хране.

Цене енергената су у априлу порасле за 1,5 процената, чему је поред наставка раста цена нафтних деривата од 2,9 посто, допринео и раст цена чврстих горива.

„Месечни раст цена у оквиру базне инфлације износио је један посто. За разлику од појединих земаља централне и југоисточне Европе које су у режиму циљања инфлације, међугодишња базна инфлација на коју мере монетарне политике могу у већој мери да утичу и даље је знатно нижа од укупне и у априлу је износила 5,5 процената“, наводи НБС.

Наводи се да је томе допринела очувана релативна стабилност девизног курса и у изузетно неизвесним глобалним условима.

„Важан фактор ниске и стабилне базне инфлације су и усидрена средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора која се у дужем временском периоду крећу у границама циља“, поручила је НБС.

Централна банка и даље очекује да ће инфлација у другој половини ове године имати опадајућу путању.

„У границе циља ће се највероватније вратити у другој половини наредне године, а затим наставити да успорава до краја периода пројекције“, наводи се у саопштењу.

Porasle cene poljoprivrednih i ribljih proizvoda

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке