Početna > Život i stil
Život i stil

Sve što treba da znate o uzimanju folne kiseline za vreme trudnoće

Folnu kiselinu treba uzimati pre trudnoće, ali i svaki dan tokom trudnoće.
Foto: Pixabay/Cparks

Preporučene doze su 400 mikrograma dnevno, a njena glavna uloga je da obezbedi pravilan rast i razvoj deteta, posebno njegovog mozga i kičmene moždine.

Može se kupiti u svim apotekama, a doze ne treba prekoračiti.

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je zapravo sintetizovani oblik vitamina B9, a zove se folna kiselina. Folat je važan jer proizvodi crvena krvna zrnca i pomaže fetalnoj neuralnoj cevi da se vremenom razvije u mozak i kičmenu moždinu. Neuralna cev je jedna od prvih stvari koja se razvija u fetusu između četvrtog i šestog meseca trudnoće. Sa poremećajima u razvoju neuralne cevi, mnogi problemi se mogu javiti kod bebe kao što je gubitak kontrole bešike ili paraliza nogu. Isto tako, ako se ne uzima folna kiselina, može doći do spina bifide, odnosno rascepa kičme, kao i do nemogućnosti razvoja mozga, što može značiti smrt bebe.

Koliko je folne kiseline dovoljno?

Sama doza se određuje u dogovoru sa ginekologom. Neke prosečne vrednosti su oko 400 mikrograma dnevno u prvim mesecima trudnoće, 600 mikrograma od četvrtog do devetog meseca trudnoće i 500 mikrograma tokom dojenja. Može se uzimati na prazan stomak ili uz obrok, u zavisnosti od uputstva. Važno je početi sa uzimanjem folne kiseline odmah na početku trudnoće, odnosno u prve tri do četiri nedelje, jer se tada razvijaju bebin mozak i kičmena moždina. Neki lekari će savetovati uzimanje folne kiseline mesec dana pre začeća.

Zašto je folna kiselina dobra?

Folna kiselina, kao i drugi vitamini koji se uzimaju tokom trudnoće, omogućava pravilan razvoj deteta. Ako se ne preduzme, može dovesti do problema sa nervnom cevi, nepotpunog razvoja kičmene moždine i nepotpunog razvoja glavnih delova mozga, a to onda dovodi do određenih defekata, čak i smrti. Pored toga, folna kiselina služi za sprečavanje: prevremeno rođenje nedovoljna težina novorođenčeta spontani pobačaj komplikacije u trudnoći srčani udar ili moždani udar trudnice.

Pored toga, folna kiselina igra ulogu u rastu majčinog tkiva tokom trudnoće i smanjuje umor i iscrpljenost.

U kojoj hrani se može naći folna kiselina?

Folna kiselina se nalazi u integralnim žitaricama i tamnozelenom povrću kao što su spanać, sočivo, brokoli, avokado, a nalazi se i u orašastim plodovima, citrusnom voću, pirinču i mahunarkama. Još uvek, količina folne kiseline koja se dobija hranom nije dovoljna u trudnoći, posebno zbog mučnine i povraćanja koji su prisutni kod nekih trudnica i zbog toga je neophodno uzimati suplemente.

Da li uzimanje folne kiseline ima neželjene efekte?

Ako se uzima u preporučenim dozama, folna kiselina nema neželjenih efekata. Međutim, neke trudnice mogu primetiti blagu mučninu, čudan ukus u ustima, gubitak apetita, probleme sa spavanjem. U retkim slučajevima može doći do alergijske reakcije na folnu kiselinu koja se može primetiti osipom na koži, svrabom i crvenilom.

Zaključak

Folna kiselina u trudnoći igra važnu ulogu za majku, ali i za bebu. Omogućava normalan razvoj bebinog mozga i kičmene moždine, a takođe smanjuje umor i iscrpljenost majke. Iako se određene količine folne kiseline mogu dobiti i hranom, važno je da je uzimate u obliku suplemenata.

Kada trudnice ne smeju da lete avionom?

Preuzmite android aplikaciju.