Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто деца своје играчке остављају свуда?

Да ли ваша дневна соба изгледа као да је неко сваког поподнева ставио све играчке са полица у дечијој соби у блендер и притиснуо „старт“ не стављајући поклопац?
Фото: Pixabay/MasterTux

Ако је одговор да, олакшавајућа околност је да нисте сами.

Ту су лего коцке од пода до плафона, плишане играчке, лутке и њихова одећа, аутомобили и друга возила, као и гомила других играчака. Док пролазите кроз сву ту гомилу, вичући болно сваки пут када згазите на малу играчку, не можете а да се не запитате зашто не покупе своје играчке када заврше са игром.

Нема сумње да оваква сцена изазива бес и да уз најбољу вољу не можете увек остати смирени и хладне главе да бисте се усредсредили на решавање проблема.

А да не бисте изгубили стрпљење, вичите на своју децу да покупе играчке или их сами покупе, нешто мора да се промени у целој причи.

Прави проблем иза нереда

Можда сте покушали да обележите кутије за играчке како бисте деци олакшали да их разврстају или да им направите много полица у просторији да их поређају, али изгледа да је све то само донекле помогло. И даље сте имали проблем са играчкама које су свуда. Ако мало загребете по површини, схватићете да сте заправо погрешили. Проблем није био у организацији места за играчке у просторији, већ у количини играчака. Прави проблем је што деца углавном имају превише играчака.

Како превише играчака штети деци?

Поремећај вида повећава ниво хормона стреса, не само код одраслих већ и код деце. Када кажете деци да сами покупе играчке, њихов мозак се једноставно преоптерећује овим хормоном и не знају одакле да почну. Што више играчака дете има, то је више оптерећено и не зна како да нађе излаз. Ниједна од ових играчака не задржава пажњу довољно дуго и скачу с једне играчке на другу, желећи да нађу хоби, али га готово никада не нађу. То је као када почнете да читате десет књига у исто време.

Постоји ли магично решење за овај проблем?

Можда сте раније чули за ротацију играчака, али никада нисте мислили да је то потребно вашим малишанима. Једноставно речено, играчке треба поделити на једнаке гомиле и неколико кеса играчака чувати ван домашаја деце. Промените играчке које су им доступне недељно или месечно

Pet stvari koje svako dete oko pete godine treba da zna

Преузмите андроид апликацију.