Почетна > Свет
Свет

Зеленски позвао Шолца да посети Кијев 9. маја на Дан победе

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је данас немачког канцелара Олафа Шолца да предузме „снажан корак“ и посети Кијев 9. маја, на датум када Русија обележава победу Совјетског Савеза у Другом светском рату.
Фото: WikimediaComonns/The Presidential Office of Ukraine

Он је упутио поновљени позив Шолцу, након што су односи две земље нарушени када је немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер прошлог месеца спречен у намери да посети Кијев, преноси Ројтерс.

„Он је позван у Украјину и тај позив је отворен, већ неко време. Он може да направи овај веома моћан политички корак, да дође овде 9. маја, у Кијев. Не објашњавам значај, мислим да сте довољно културни да разумете зашто“, рекао је Зеленски у видео обраћању у британском аналитичком центру Четем Хаус.

Дан победе 9. маја један је од најважнијих државних празника у Русији, сећање на совјетску жртву у победи над нацистичком Немачком у ономе што је у Русији познато као Велики отаџбински рат.

Зеленски је у свом видео обраћању у Четем Хаусу оптужио Русију за ситуацију у опкољеном Маријупољу, коју је описао као „мучење“ и изјавио да са Москвом „не може да буде преговора док се тамо убијају цивили и војници који могу да буду евакуисани“. Маријупољ је претрпео најразорнију опсаду у 10-недељном рату, а огромна челичана Азовстаљ из совјетске ере је последњи део града који је још увек у рукама украјинских бораца, наводи британска агенција.

Украјински председник изјавио је данас и да Русија мисли да може да избегне оптужбе за ратне злочине претњама нуклеарним нападом.

„Данас је 72. дан рата и још му се не назире крај, а ми не видимо било какву спремност руске стране да га оконча“, додао је Зеленски, преноси Ројтерс.

Kancelar Šolc se u nedelju obraća građanima

 

Преузмите андроид апликацију.