Пиринач је сигуран избор када је у питању прилог главном јелу. Одлично се слаже са готово свим, а у зависности од врсте обилује разним хранљивим материјама.
Конзумирање пиринча може имати различите ефекте на здравље.
Може изазвати упалу
Ако волите пиринач, морате пазити коју врсту кувате. Бели пиринач је умерено обрађена верзија смеђег пиринча. Овај процес доводи до тога да се бели пиринач сматра једноставним угљеним хидратом. Овај облик угљених хидрата се брзо разграђује и тело га одмах користи за енергију. Ако приметите да сте надути или имате неку упалу, могуће је да једете превише рафинисаних угљених хидрата. То је зато што рафинисани угљени хидрати стварају запаљенско стање у телу и узрокују да тело складишти више воде него иначе.
Брзо задовољава глад
Није изненађење што се пиринач одлично слаже са многим јелима. Захваљујући својој јединственој нутритивној структури, ова житарица може брзо учинити да се осећате сити. Пиринач је богат влакнима, што вам може помоћи да се дуже осећате сити и задовољни. Смеђи пиринач садржи више влакана од белог пиринча, а када га конзумирате, ваше тело користи влакна да би ваш систем за варење несметано функционисао.
Може изазвати нагли пораст шећера у крви
Ако треба да пратите ниво глукозе у крви, правилан распоред порција је од виталног значаја. Убрзо након што поједете порцију пиринча, ваш шећер у крви ће порасти, али врста пиринча зависи од тога колико расте и колико брзо. Шећер у крви ће вам порасти јер је пиринач извор угљених хидрата и сви угљени хидрати се на крају разлажу на шећере. Генерално, бели пиринач кратког зрна највише и најбрже подиже шећер у крви, а то укључује суши пиринач, јасмин пиринач, лепљиви пирина. Међутим, пиринач дугог зрна – чак и ако је бели – бољи је за одржавање стабилнијег шећера у крви. Пиринач садржи две различите врсте угљених хидрата: амилозу и амилопектин. Пиринач дугог зрна садржи више амилозе, која је боља у задржавању структуре од амилопектина. То значи да је свако зрно пиринча нетакнуто и траје дуже за жвакање и варење, успоравајући цео процес варења. Смеђи пиринач дугог зрна је најбоља опција када је у питању једење пиринча без повећања шећера у крви, јер додатна влакна још више помажу у успоравању варења.
Може изазвати затвор
Ако заиста једете пиринач, могли бисте се суочити са неочекиваном последицом коју никада не бисте повезали са тим. Бели пиринач уклања љуску, мекиње и клице житарица, смањујући садржај влакана и хранљивих материја. Влакна помажу цревима да правилно раде, тако да једење великих количина житарица са мало влакана, као што је бели пиринач, може довести до затвора.
Може изазвати повећање телесне тежине
Када једете прерађене житарице, обратите пажњу на количину, како се не бисте нежељено угојили. Бели пиринач је толико обрађен да нема мекиње и клице. Ова два елемента која су уклоњена укључују многе важне витамине и хранљиве материје, посебно витамине Е и Б и влакна. Када се конзумира бели пиринач, тело га брже прерађује, што доводи до краћег осећаја ситости и потребе да се чешће једе. То на крају доводи до преједања и дебљања. Међутим, да се то не би догодило, водите рачуна о величини порција и уживајте у омиљеној храни без гриже савести.
Преузмите андроид апликацију.