Почетна > Србија
Србија

Полагање јаја кромпирове златице у усевима кромпира

На подручју деловања РЦ Кикинда усеви кромпира налазе се у фенофази развоја листова (BBCH 10-13).
Фото: WikimediaCommons/Adámozphoto

Визуелним прегледом усева кромпира регистровано је присуство одраслих јединки кромпирове златице на 11%биљака и положена јаја са наличја листова на 2% биљака (Leptinotarsa decemlineata).

Кромпирова златица је значајна штеточина кромпира.

Одрасле јединке кромпирове златице презимљавају у земљишту и када се земљиште загреје на дубини око 10 цм на 14,5˚C излазе са места презимљавања.

Највеће штете праве ларве које се хране лишћем. При великој бројности ларви и имага кромпирове златице целокупна лисна маса може бити уништена за кратко време.

РЦ Кикинда за сада не препоручује хемијске мере заштите са циљем сузбијања кромпирове златице и и наставља да прати здравствено стање у усевима кромпира и благовремено ће обавестити пољопривредне произвођаче о времену третмана.

Такође, приликом прегледа на појединачним биљкама регистровано је присуство крилатих форми лисних ваши (Aphididae) као и присуство вртних мува (fam. Bibionidae).
Фото: WikimediaCommons/Hectonichus

Вртне муве имају једну генерацију годишње и презимљавају као ларве у земљишту.

Током маја месеца долази до масовне појаве одраслих јединки које се паре и женке полажу јаја у групицама у земљи. Положена јаја су углавном у близини места са доста хумуса и стајњака.

Ларве вртних мува се хране хумусом и биљним остацима у земљишту, а одрасле јединке се хране нектаром цветова и могу бити значајни опрашивачи.

У воћним засадима и усевима где се региструје присуство вртних мува не би требало уништавати њихову популацију.

Zaštita šećerne repe od repine pipe

 

Преузмите андроид апликацију.