Почетна > Бизнис
Бизнис

Грубишић: Србија има девизне резерве-економска слика стабилна

Србија се добро бори против економске кризе и наша земља има девизне резерве више од 15 милијарди евра, које јој гарантују седам месеци покривености увоза и 200 одсто покривености динара у оптицају, изјавио је данас професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић.
Фото: Pixabay

Грубишић је у изјави за Танјуг рекао да ће због кризе привредни раст у нашој земљи бити коригован у односу на очекивани за око један одсто и додао да је БДП од око три одсто који Србија може да достигне релативно висок, у односу на друге земље које су погођене кризом.

Оценио је да наша земља има „довољно добре амортизере“ и да је ситуација тренутно стабилна и одржива, али упозорио да то не може опстати на дугорочном плану.

Прецизирао је да Србија има простора да и даље подиже каматну стопу и да тиме „на неки начин гаси пожар“, захваљујући великим девизним резервама.

„Девизне резерве су на рекордном нивоу – више од 15 милијарди евра, а ми смо тек у марту и априлу били у позицији нето одлива. Дакле, нешто смо више продали девизних резерви него што смо купили. Имали смо нето продају, али тако високе девизне резерве гарантују седам месеци покривености увоза, 200 одсто покривености укупне количине динара у оптицају, а имамо и стартно јако ниску инфлацију за сада, која опет узима неког маха, али је каматна стопа тек сада подигнута за 0,5 одсто“, навео је Грубишић.

Он је оценио да се може очекивати да се девизни приливи и приходи Русије смање и да је технички банкрот те земље могућ, као и да ће се смањен девизни приливи одразити на руску економију у смислу способности да се задужи и финансира своје дефиците.

Грубишић је додао да кључну улогу у овој ситуацији као зајмодавац игра Кина, која је, са резервама од преко 5.000 милијарди долара, у позицији да истовремено финансира потребе Европе, Русије и Америке.

Коментаришући нови пакет санкција ЕУ Русији он је рекао да ће Русија, независно од SWIFT система, моћи да послује са земљама Истока, те ће тако надоместити смањену сарадњу и проток новца преко SWIFT-а.
Када је у питању инфлација у Европи, Грубишић је оценио да неће доћи до хиперинфлације, већ ће се задржати хронична инфлација која за сада не прелази 10 одсто, са чиме „може да се живи“.

https://gradskeinfo.rs/visok-promet-na-beogradskoj-berzi-indeksi-u-minusu-04-05-2022/

 

Преузмите андроид апликацију.