Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако желите да спавате као беба, ово је најбоље време за вечеру

Квалитет, квантитет, али и време вечере у великој мери утичу на квалитет вашег сна.
Фото: Pixabay/JillWellington

Ако питате доктора Питера Полоса, специјалисте за спавање за број спавања, требало би да вечерате најкасније три сата пре спавања. На пример, ако планирате да идете у кревет у 23 сата, вечерајте најкасније у 20 сати.

Ово оставља довољно времена за варење и смањује шансу да ћете имати проблема са спавањем због лошег варења, рекао је др Полос за мбг, напомињући да је то посебно важно када једете храну богату протеинима или мастима као што су месо и риба.

С друге стране, није добро вечерати прерано јер ако одете у кревет гладни, ниво шећера у крви може пасти што вас може пробудити усред ноћи.

Али ако не успете да одржите ову врсту рутине, неуронаучник и стручњак за спавање др Акселрод каже да је много важније вечерати у отприлике исто време сваког дана.

То је зато што су оброци једна од многих дневних активности које помажу у регулисању времена наших циркадијалних ритмова, који диктирају наше циклусе спавања и буђења.

Ако увек једете у исто време, ваше тело учи да припреми дигестивни тракт (нпр. производњом дигестивних ензима) за оптимално варење хране коју једете, каже овај доктор.

А шта је са десертом?

Десерт такође треба да једете три сата пре спавања ако желите да се добро наспавате. Али ако баш треба нешто да поједете непосредно пре спавања, онда бирајте орашасте плодове, воће и сличне оброке који вам неће успорити варење.

Др Акселрод додаје да храна која садржи триптофан и мелатонин може изазвати поспаност као што су млеко, зоб и чоколада. Др Полос напомиње да је однос између исхране и сна двосмеран, што значи да што је ваша исхрана здравија, то ће вам сан бити бољи.

Уопштено говорећи, показало се да начин живота који помаже у одржавању здраве тежине такође помаже здравом сну, па редовном вежбањем ограничите шећер и повећајте унос угљених хидрата, масти и протеина.

Tešku i masnu hranu treba zameniti svežim voćem i povrćem

Преузмите андроид апликацију.