Важно је узети у обзир неколико ствари приликом кувања како се то не би догодило.
Пре свега, важно је да вода не кључа превише и да јаја имају довољно простора за кретање у лонцу. На тај начин се неће сударити и оштетити. Неки чак и полако мешају воду док не прокључа, па пусте да се јаја кувају неколико минута и угасе ватру и оставе у тој води још пола сата.
Осим температуре воде и јаја, вероватно сте чули за савет да ће кашика сирћета спречити пуцање љуске, а други савет је да со има исту моћ. Неће шкодити ни да ставите обоје. Одабрати савршена јаја за јаја није лако, а иако је потражња за домаћим врло велика, тешко их је препознати.
Најчешћа разлика у поређењу са индустријски произведеним јајима је боја жуманца – оно је интензивније жуто.
Ево неколико савета када купујете јаја:
Ако сумњате у квалитет јаја која сте купили, ставите их у воду и гледајте да ли потону јер покварено јаје остаје да плута. Можете узети јаје у руку и држати га поред уха. Лагано га протресите и слушајте звук који долази изнутра. Ако не чујете никакве звукове, требало би да буде свеже и добро за конзумацију.
Ако се јасно чује како јаје лупа, оно је највероватније старо и не би требало да га користите за јело. Када разбијете јаје, ако је жуманце остало цело и чврсто, то значи да је јаје свеже, а ако се проспе, то није добар знак, али не значи ни да је покварено.
Ако ставите јаје у посуду са водом и оно одмах – као камен – потоне на дно, значи да је потпуно свеже.
Sirće uvek treba imati u domaćinstvu: Uklanja mrlje, čisti prozore
Преузмите андроид апликацију.