Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам знакова који откривају недостатак магнезијума код жена

Мањак овог важног минерала може да се манифестује на различите начине.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Жене су под већим стресом него мушкарци, јер имају више обавеза које морају да испуне.

То може да доведе до недостатка магнезијума, микроелемента који је директно укључен у најважније биохемијске процесе и који организам брже троши када смо под стресом.

Најчешће, недостатак магнезијума повезан је са навикама у исхрани, али и уносом превеликих количина кафе и алкохолних пића.

Недостатак магнезијума може се јавити и током хормоналних промена у женском телу – у време трудноће и у менопаузи.

У неким случајевима, велики недостатак магнезијума јавља се као последица дијабетеса, срчане инсуфицијенције и отказивања бубрега.

Мањак магнезијума код жена најчешће се манифестује у следећим случајевима:

1. Хормонске промене

Непосредно пре менструалног циклуса већина жена осећа бројне промене – повећану жељу за слаткишима, умор, главобољу, надимање и нервозу. Уколико јој недостаје магнезијум, ови симптоми биће посебно изражени.

2. Проблеми са пробавом

Мањак магнезијума условљен је лошим избором намирница. Брза храна, сиромашна влакнима и богата шећерима може да доведе до констипације и других проблема са пробавом.

3. Бурна реакција на промену времена

Жене које имају хронични мањак магнезијума бурније реагују на временске промене.

Метеоропатске реакције праћене главобољом, вртоглавицом, слабошћу, презнојавањем и осећајем “кнедле у грлу” могу да буду ублажене узимањем намирница које су богате магнезијом или, још једноставније, кроз суплементацију.

4. Грчеви у мишићима

Магнезијум је веома важан за опуштање мишића. Уколико га у телу нема у довољној мери, јављају се грчеви, осећај трњења и боцкања, као и невољни трзаји ока и други тикови.

5. Неправилан рад срца

Мањак магнезијума може се манифестовати и срчаним проблемима, најчешће аритмијом. Овај минерал задужен је за опуштање свих мишића, па тако и срца.

Фото: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya
6. Ломљива коса

Недостатак магнезијума код жена манифестује се и променом квалитета косе. Власи постају беживотне, губе сјај, почињу да се “ломе” и да опадају. Нормално је да за 24 сата изгубимо од 50 до 100 власи – све више од тога разлог је за одлазак лекару.

7. Несаница и анксиозност

Осећај константне забринутости и немогућност да утонемо у сан такође могу да буду последица мањка магнезијума у организму.

С обзиром на то да овај минерал уносимо путем хране, требало би обогатити јеловник намирницама које су богате магнезијумом.

То су какао, индијски и бразилски орах, семенке бундеве, пасуљ, бадеми, као и спанаћ и друго зелено лиснато поврће.

Stručnjaci preporučuju: Kada piti jogurt, a kada ne

Преузмите андроид апликацију.