Početna > Biznis
Biznis

Da li je Grčka zaista skuplja u odnosu na prošlu godinu?

Ovih dana kruže vesti o tome da su u Grčkoj cene porasle. Kako je to omiljeno letovalište građana Srbije, veliko pitanje za nas je šta je zapravo istina. Grčka je ukinula kovid mere. Nisu potrebne potvrde o vakcinaciji ni PCR test, obavezno je samo nošenje maski u zatvorenom prostoru.
Foto: Unsplash/Dimitris-Kiriatakis

Građani Srbije će moći da uživaju u letovanju kao i pre korone, ali vesti o tome da su smeštaj i hrana u toj zemlji znatno skuplji pojedine je sigurno zabrinula.

Za TV Prva se iz Grčke javila turistički vodič Maja Novaković i potvrdila da cene jesu porasle, ali da to poskupljenje nije preveliko.

„Cene u Grčkoj jesu malo porasle, ali ništa to nije drastično u odnosu na prošlu godinu, naravno zavisi šta kupujete po supermarketima. Malo je giros poskupeo, bio je 2,50 evra, a sada je 2,80, ali sve drugo je u nekim normalnim razmerama“, rekla je ona.

Na pitanje koliko će aranžmani poskupeti, Novakovićeva je vrlo jasno rekla ono što se tiče apartmanskog smeštaja.

„Ono što mi znamo to je da nisu poskupeli aranžmani ili je jako neznatno poskupljenje, pričam o apartmanskom smeštaju. Hoteli jesu poskupeli, to znate i u svim zemljama, ne samo u Grčkoj, ali što se tiče apartmanskih smeštaja to je negde na nivou od prošle godine i neko blago poskupljenje, ništa drastično. Boravišne takse su ostale iste, to je važno, tako da ljudi koji se smeštaju u apartmane neće osetiti nikakvo poskupljenje“, smatra ona.

Grci su, prema njenom mišljenju, veoma zadovoljni novim merama i očekuju porast broja turista. Navodno se smatra da će apartmani sa klima-uređajem biti znatno skuplji usled poskupljenja struje, međutim Novakovićeva navodi da o tome za sada nema nikakvog saznanja.

„Trenutno stanje jeste da je sve na nivou prošlogodišnjih cena“, kratko je prokomentarisala ona.

Dodaje da postoje naznake da će država do kraja meseca ukinuti maske i u zatvorenim prostorima, a da je već sada za maj i jun sve rasprodato.

Vek od rođenja Duška Radovića

Preuzmite android aplikaciju.