Да ли користите ким у кухињи?
Ова лековита, зачинска биљка користи се више од 4000 година. Има многа лековита својства, па није изненађујуће што се као лек користио још у старом Египту.
Расте на подручју од источног Медитерана до Азије, а посебно у Индији, која је њен највећи произвођач. Кумин је неизоставан део индијског карија и многих других интернационалних јела.
Конкретно, у кулинарству се користе семенке кима, које имају пикантан слаткаст укус са примесама горчине, а које је веома слично анису.
Кумин је такође веома јак зачин, па га користите умерено. У блискоисточној кухињи, ким се додаје у сва јела са пасуљем и леблебијем.
Главни разлог због којег се додаје
Спречава надимање и ветрове изазване конзумирањем ових махунарки. Пасуљ ће обавезно потопити вече пре кувања, а затим додати мало кима у воду. Ако имате проблема са надимањем и ветровима, можете испробати и технику жвакања прстохвата семенки кима неколико пута дневно уз претходну консултацију са лекаром. Нека истраживања су показала да семе кима стабилизује цревну флору и може помоћи у лечењу гастроинтестиналних поремећаја, спречити раст лоших и подстаћи раст добрих бактерија.
Zašto je dobro da ove jeseni počnete da konzumirate ulje crnog kima?
Преузмите андроид апликацију.