Иако се кување тестенине сматра једноставном кулинарском праксом, током њене припреме можете лако да погрешите. Како бисте избегли најчешће грешке и скували савршено и укусно омиљено јело, следите нека основна правила.
Раскувавање тестенине
Грешка број један коју људи праве када праве јела од тестенине је раскувавање саме тестенине.
Како бисте усавршили свој следећи оброк од ове намирнице, покушајте мало краће да кувате тестенину.
Проверите препоручено време кувања на паковању, а затим оцедите тестенину отприлике минут или два пре тог времена.
Ово значи да је ваша тестенина врло близу постизања жељене „ал денте“ текстуре и можете је довршити кувањем у сосу по свом избору за укусно и савршено јело од тестенине.
Не солите воду довољно
Када правите тестенину, вода у којој је кувате требало би да буде поприлично слана.
Што сланије, то боље. По правилу користите отприлике једну кашичицу соли по литру воде. Такође, избегавајте стављање уља у воду за тестенину, јер то не помаже кувању тестенине и заправо спречава правилно упијање укуса из воде у којој се кува, а касније и из соса.
На крају ћете једноставно добити масну тестенину без укуса.
Додавање тестенине пре него што вода прокључа
Немојте додавати тестенину у воду за кување све док не прокључа, јер би могла да заврши с кашастом текстуром, због тога што се њен скроб брже отапа у млакој води, због чега се лакше разграђује.
Такође постаје теже пратити завршетак припреме, јер већина произвођача препоручује време кувања које одговара тестенини која се кува у кипућој води.
Иако није немогуће скувати тестенину у хладној води, за најпоузданије резултате боље је то учинити на традиционалан начин – у кипућој води.
Заборављате да промешате тестенину
Ако вам се икада половина тестенине залепила за дно или је њена текстура остала неједнака, вероватно је нисте довољно мешали током кувања, ако уопште јесте.
Након што сте тестенину додали у кипућу, слану воду, одмах морате да је промешате великом дрвеном варјачом како се не би слепила.
Повремено мешајте како бисте осигурали равномерно кување и спречили да се тестенина залепи за дно посуде.
Такође би требало да обратите пажњу на одабир довољно велике шерпе која ће резанцима дати довољно простора за раст.
Испирање тестенине након кувања
Ако тестенину желите да сервирате топлу, не смете да је испирате. Тиме уклањате скроб из воде за кување, што значи да сос неће имати за шта да се залијепи.
Једино када је прихватљиво испрати тјестенину је за хладна јела од тјестенине, што зауставља процес кувања и брже се хлади.
Оставите тестенину да предуго стоји
Засигурно тестенину цедите одмах након кувања како бисте уклонили текућину и зауставили кување.
Међутим, немојте је пустити да се потпуно осуши јер када се тјестенина превише охлади, почеће да се лепи, чинећи клупко скроба с којим је тешко радити.
Један од начина да то избегнете је да умешате комадић маслаца након што је оциједите како би се резанци одвојили.
Бацање воде за кување
Када правите тестенину, не дозволите да сва вода у којој се кувала пропадне.
Скроб који се ослобађа током кувања може да помогне у згушњавању соса и додатном окусу.
Он помаже да се сосеви лакше лепе за тестенину. Добар савет би био да одвојите отприлике шољицу воде за кување док цедите тестенину.
Затим, када правите сос, мало по мало додајте ту воду, док не добијете жељену текстуру
Testenina nije zabranjena ako ste na dijeti, trik je u izboru prave
Преузмите андроид апликацију.