Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У Ветернику обележили годишњицу прогона из Западне Славоније

Годишњица протеривања Срба из Западне Славоније у војно-полицијској операцији „Бљесак“ обележена је и у Ветернику. Парастос страдалима служен је у Храму Светог Симеона Мироточивог.
Фото: PrtSc/prognani.rs

Драга Ступара, рат је затекао у родним Окучанима. „Бљесак“ га је протерао у Бању Луку, а „Олуја“ довела у Нови Сад, заједно са земљацима из тадашње Српске Крајине.

Међу 283 жртве у једном дану, била је и осмочлана породица Вуковић, са две девојчице од осам и дечаком од девет година.

„Тражимо да се то стално обележава, док је света и века, не да бисмо се светили или лоше говорили о Хрватима. Нису они сви криви за геноцид који се десио. Криво је њихово руководство. Али не смемо никад заборавити“, каже Драго Ступар, председник Удружења бораца, ратних инвалида и породица погинулих Војводине.

Удружење бораца, ратних инвалида и породица погинулих Војводине и ове године организовало је помен жртвама у Ветернику.

„Никада нећемо заборавити на преко 15.000 протераних са вековних огњишта. На то нас обавезује наша историја, која је пуна оваквих обележавања. Управо због велике жртве Срба, дужни смо да се на оваквим местима окупљамо и да то никада не заборавимо.“

У Ветернику, где сада живи око две и по хиљаде протераних из Западне Славоније, намера је да се подигне споменик жртвама „Бљеска“, недалеко од Храма Светог Симеона Мироточивог.

Novosadski osnovci posetili Ranilug na Kosovu i Metohiji

Преузмите андроид апликацију.