Početna > Biznis
Biznis

Vašington Post: EU bez alternativnih izvora tečnog gasa

Evropske zemlje nemaju dovoljno alternativa koje im omogućavaju zamenu za isporuke ruskog prirodnog gasa i sprečile moguće ekonomske probleme predstojeće zime, navodi se analizi američkog dnevnika Vašington Post.
Foto: Pexel/Yuri Shkoda

„U skoro svakom scenariju, narednih 18 meseci će biti mučan period za Evropu, jer je porast cena energenata ustalasao svet i vlade se bore da obezbede snabdevanje za svoju industriju, grejanje i rad elektrana. Nema dovoljno alternativnih opcija u bliskoj budućnosti kako bi se izbegao veliki ekonomski poremećaj u narednom zimskom periodu, u slučaju da Rusija prekine snabdevanje“, navodi se u članku.

Američki list konstatuje da je u toku „opasna utakmica“, prenosi TASS.

Vašington Post je citirao Edvarda Čaua, eksperta za energetsku bezbednost u Centru za strateške i međunarodne studije, koji kaže:

„Ne znam kako će se ovo završiti, ali sve upućuje na prognozu da bi moglo da se završi veoma loše i po Zapadnu Evropu i po Rusiju“.

Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će se u skorije vreme drastično promeniti sadašnji obim globalnih isporuka gasa.

„Niko neće moći da proizvodi više tečnog prirodnog gasa brzo, bez obzira kakve fantazije se projektuju iz svetskih vlada“, rekao je Čau.

U analizi američkog devnika se konstatuje da je Nemačka, ekonomski motor Evrope, posebno nepripremljena za novonastalu stuaciju.

Pre početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Nemačka je iz Rusije uvozila skoro polovinu svojih potreba za prirodnim gasom.

U članku se citira i upozorenje nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka da bi bez ruskog gasa njegova zemlja upala u recesiju.

I brojni stručnjaci su upozorili na mogućnost da Nemačka dospe „u duboku recesiju, u slučaju prekida snabdevanja ruskim gasom“.

Gasprom za četiri meseca smanjio proizvodnju za 2,5 odsto

 

Preuzmite android aplikaciju.