Почетна > Свет
Свет

Канадски парламент назвао геноцидом руски напад на Украјину

Канадски посланици једногласно су усвојили резолуцију у којој се руски напади у Украјини називају „геноцидом“, а чланови парламента су поручили да постоји „много доказа о системским и масовним ратним злочинима против човечности“ које је Москва починила.
парламент
Фото: WikimediaComonns/DXR

У документу који је у среду изгласан у Доњем дому канадског парламента, наводи се да ратни злочини Русије укључују масовна зверства, систематско намерно убијање украјинских цивила, скрнављење лешева, присилно премештање украјинске деце, мучење, физичко и психичко повређивање и силовање, преноси Ројтерс.

Раније овог месеца, премијер Џастин Трудо рекао је да је „апсолутно у реду“ да се руско поступање у Украјини назове геноцидом, чиме је подржао оптужбе коју је пре њега изнео председник САД Џозеф Бајден.

Амерички председник је раније у априлу рекао да је инвазија на Украјину геноцид, али је додао да ће међународни правни експерти морати да дају коначан суд о томе, наводи британска агенција.

Канада је међу бројним земљама које су увеле санкције Русији због напада на Украјину 24. фебруара, а јуче су оне проширене на још 203 особе, за које се каже да су саучесници у покушају руске анексије одређених области у региону Донбаса на истоку Украјине.

Влада Канаде је у среду допунила препоруке за путовања у Молдавију, наводећи да постоји ризик од оружаног сукоба у самопроглашеном региону Придњестровља, на западу земље, и упозорила своје држављане да избегавају путовања у ту област, преноси Ројтерс.

Sandu: Nema ozbiljnih pretnji po bezbednost Moldavije

Преузмите андроид апликацију.